Ива Стоянова, програмен директор: Канал 3 ще остане обективната телевизия

Ива Стоянова е шампионка по акробатика. Завършила е Спортната академия и журналистика. Работила е във в. „Народен спорт“ и „Седем дни спорт“. Както и в телевизия София кабел - старото име на Канал 3, като коментатор на спортна гимнастика. Първият й учител е Сашо Диков. Четири години издава списание „18“ за тийнейджъри. Репортер в Би Би Ти. Водеща на предаването „Градът“. Специализирала е в CNN. Директор на публицистиката в ТВ7. От миналата година е програмен директор на Канал 3.

- Г-жо Стоянова, какво предвижда новата програмна схема на Канал 3 и какви цели си поставяте с нея?

- В последната година Канал 3 се позиционира като телевизията „на живо“ и това ще гоним и в новия сезон. Политиката и спортът са водещи. Сега се нарекохме „телевизията на народа“ и твърдим, че това е абсолютно вярно.

- Не е ли прекалено претенциозно да се обявявате за „телевизия на народа“?

- Ние нямаме самочувствието на последна инстанция като по-големите медии. Като екип сме народни хора. По тази линия преди година започнахме да излъчваме мачовете на „В“ група - това е народният футбол. През изминалата година за първи път Канал 3 направи новини, имаме сутрешен и следобеден блок. Учим се от публиката си и за нас е много важно да сме при хората. От моя журналистически опит съм се убедила, че една медия трябва да бъде полезна, а не да бъде ползвана. Тя трябва да е връзката между хората и управляващите, които ние избираме, за да ни служат. „Народна телевизия“ не е поза, защото няма сигнал, на който да не сме се отзовали. Точно затова рубрики като „Без монтаж“ и „На живо“ са най-ценните.

- Какви промени очаквате в редакционната политика след купуването на Канал 3 от Ирена Кръстева и Делян Пеевски?

- Тази сделка е на ниво бизнес. Като стане факт, ще ни се каже. Както и да се заклеймяват личности в България, Делян Пеевски и Ирена Кръстева са хора, които инвестират в медии. За мен е комплимент, че са решили да инвестират в Канал 3. Не се притеснявам от намеса в редакционната политика и се надявам тя да се запази такава каквато е. Вярвам, че новите собственици харесват Канал 3 заради това, което е - балансираната телевизия. Тук идват всички политически партии и няма залитане. Това, което зависи от мен, ще се запази. Ако се появи друго изискване, всеки ще има право на избор. Ирена Кръстева беше собственик на Би Би Ти, когато купи телевизията от Манджуков. Работила съм там и знам, че тя не се намесваше в редакционната политика. Надявам се това да се съхрани, защото от бизнес гледна точка най-полезно нещо е онова, което е обективно и буди доверие у хората. Нямам притеснения, имам очаквания, че нещата ще се променят към по-добро. Най-ценното е, че Делян Пеевски и Ирена Кръстева не влизат тайно, а обявявайки себе си. Публиката ще прецени, ако види промяна.

- Кои известни журналисти ще гледаме от екрана на вашата телевизия от понеделник, 7 септември?

- Поканихме Емил Кошлуков, Илияна Беновска и Мая Костадинова. В сутрешния блок влиза Димитър Патарински, който е политическото ни острие.
Илияна Беновска влезе в Канал 3 през миналия сезон със седмично предаване. Беновска и спортът постигнаха най-високи резултати като гледаемост. Освен в неделя обзорното политическо предаване „Беновска пита“ ще се излъчва и в събота.
Централната ни новинарска емисия вече ще е един час от 18,30. След нея в рамките на половин час Емил Кошлуков ще коментира деня с личната си позиция на общественик, политик и водещ. Той е един от най-харесваните в интернет. От 20 до 21 ч Мая Костадинова в „Деня на живо“ ще коментира теми с анализатори и експерти. След това в 21 ч започва спортът и естествено мачовете на ЦСКА, за които водихме голяма битка.

- Ще запазите ли директните си излъчвания от парламента и други важни събития?

- Ние сме единствената телевизия, която предава на живо парламентарни сесии, заседания на комисии, когато се взема решение по важен закон и др. Ще имаме анализатор - опитната Нrделина Анева, докато вървят дебатите в пленарната зала, тя ще обяснява защо е важен или не е важен този закон, защо се прави тази поправка и как ще рефлектира върху живота на хората.

- Имате ли амбиции спрямо големите телевизии?

- Далеч съм от мисълта, че ще победим Би Ти Ви и Нова. Иска ми се, но не сега. Аз съм реалист. Важно да е да си поделяме ефира, така че да може нашата публицистика да стига до хората с успеваемост поне наполовина на тяхната публика. Можем да го постигнем. Предаването „Беновска пита“ се доближаваше по гледаемост до Би Ти Ви и Нова тв. Аз като спортист се състезавам с големите, така вдигам нивото си. Големите телевизии в праймтайма си залагат на шоу програми и риалити, ние предлагаме политическо риалити. Това ще е нашата тежест. Собственикът на автомивка ми каза: „Като се случи нещо, пускам Канал 3, за да разбера какво става.“ Затова и слогънът ни е „Пусни Канал 3 и гледай“.

- Каква е средната възраст на работещите в Канал 3?

- Средната възраст е 30-35 г. Предимно млади хора, на които им се дава шанс да творят. Най-важно е да имат желание да се развиват. Вярвам, че хората трябва да са щастливи с това, което работят. Не трябва нищо да се случва насила. Тази телевизия я направихме заедно. Хубаво е професията да те радва и да ти носи доход, но има и много по-ценни неща като личния живот. Познавам и знам имената на всички работещи тук. Знам на кого детето му е болно, знам кой е влюбен и разлюбен, знам кой е на диета... Много важно е личното отношение да е двупосочно. Знам, че често възникват и дрязги, тогава казвам - за работа може да се изпокарате, но като си тръгнете - изпийте по чаша вино и се сдобрете.

- Като човек, който се е занимавал със спорт и като спортен журналист, не накланяте ли везните повече в тази посока?

- Във всяка редакция спортният екип е най-сплотеният. Аз съм шампионка по акробатика и, както казва мъжът ми - ти ако не се състезаваш за нещо с някого, не ти е интересно. Наистина спортът дава стръв, дисциплина и желание за победа. Спортистите са друг тип хора, научени са да губят. Не казвам, че аз мога да губя, просто се опитвам да преживявам нещата по-лесно. В нашия случай много е важно да отдаваш себе си докрай и да искаш да работиш точно с този екип. Винаги това ме е водило, когато избирам хора в екипа, а не, защото ще получат по-добра заплата и реализация. Да, и тези неща са важни.

- А получават ли ги?

- Надявам се. Когато се караме и се наказваме е едно, но винаги трябва да има и обратна страна - когато човек направи нещо хубаво, да получи възнаграждение. Имахме бартер с едни от най-скъпите хотели в България. Накарах всеки отдел да излъчи човека, който заслужава. Възползваха се пет души, не отидоха началници. Това са малки стимули, които карат хората да се чувстват съпричастни. Много ми е важно да има усещането за семейство. Най-хубавото, което съм чувала напоследък, е, когато един от новите колеги ми каза: „Ива, не знам как си го направила, но съм впечатлен от отзивчивостта на колегите тук. Това отдавна не се среща в медийните среди.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта