Ваучери за детски помощи в натура

Детските помощи, които ще се плащат в натура, ще се дават с ваучери. Документите ще се издават от Агенцията за социално подпомагане. Това става ясно от промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, публикувани за обществено обсъждане.

Според последните поправки в закона помощи в натура ще се дават на родители, които не се грижат за децата си, не използват парите по предназначение, както и на непълнолетните майки. С ваучерите ще могат да се купуват дрехи, обувки, храни, учебници или да се плати такса за ясли, детска градина или кухня.

Ваучерите ще се предоставят от дирекциите “Социално подпомагане”. Върху тях ще пише на кого се отпускат, както и стоките и услугите, които могат да се купят. Забранено е ваучерите да се разменят за цигари и алкохол. Търговците ще отчитат продадените стоки пред социалните служби, които ще им превеждат стойността в пари.

Родители, които са получили еднократна помощ от държавата за това, че детето им е записано в първи клас, ще връщат парите, ако малчуганът не ходи на училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини