Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Произвеждаме по 14,20 лева на час

Работещите в индустрията произвеждат шест пъти повече от заетите в селското стопанство. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за производителността на труда през второто тримесечие на 2015 г. Според тях за един час всеки зает изработва средно по 14,27 лв. БВП, или със 70 стотинки повече, отколкото през същия период на миналата година.

Всеки зает в промишлеността е създал средно 6260 лв. брутна добавена стойност от април до юни, или по 14,60 лв. за 1 час труд. Показателят измерва стойността на произведената стока по базисни цени, т.е. преди начисляване на данъци и субсидии, каквито се изплащат в земеделието например.

Преди дни друго изследване на НСИ също показа, че в промишлеността производителността на труда е най-висока. Според числата 10% от производствените предприятия изработват близо половината от продукцията на нефинансовия сектор у нас.

През второто тримесечие работещите в аграрния сектор са произвели средно по 1076 лв. брутна добавена стойност, или по 2,70 лв. на час. В сектора на услугите, в който са над половината от работещите, един служител е изработил средно по 5272 лв. през второто тримесечие.

През второто тримесечие производителността на труда в България се е увеличила с 2,2% на годишна база, показва националната статистика.

Темпото е като през първото тримесечие и е най-високото от края на 2012 г. На всеки зает се падат средно по 5962 лв. от БВП по текущи пазарни цени. Сумата е с около 300 лв. по-висока спрямо второто тримесечие на 2014 г.

През второто тримесечие броят на заетите е бил 3,533 млн. Души, или със 7000 души повече в сравнение със същия период на 2014 г. Всички работещи са се трудили общо 1,476 млрд. часа.

Делът на работниците в индустрията се е увеличил от 24 на 24,9% от всички заети. В сектора на услугите се трудят 54,5%, а в земеделието 20,8% от работещите у нас, като и в двата сектора делът на заетите леко намалява на годишна база.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.