Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Произвеждаме по 14,20 лева на час

Работещите в индустрията произвеждат шест пъти повече от заетите в селското стопанство. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за производителността на труда през второто тримесечие на 2015 г. Според тях за един час всеки зает изработва средно по 14,27 лв. БВП, или със 70 стотинки повече, отколкото през същия период на миналата година.

Всеки зает в промишлеността е създал средно 6260 лв. брутна добавена стойност от април до юни, или по 14,60 лв. за 1 час труд. Показателят измерва стойността на произведената стока по базисни цени, т.е. преди начисляване на данъци и субсидии, каквито се изплащат в земеделието например.

Преди дни друго изследване на НСИ също показа, че в промишлеността производителността на труда е най-висока. Според числата 10% от производствените предприятия изработват близо половината от продукцията на нефинансовия сектор у нас.

През второто тримесечие работещите в аграрния сектор са произвели средно по 1076 лв. брутна добавена стойност, или по 2,70 лв. на час. В сектора на услугите, в който са над половината от работещите, един служител е изработил средно по 5272 лв. през второто тримесечие.

През второто тримесечие производителността на труда в България се е увеличила с 2,2% на годишна база, показва националната статистика.

Темпото е като през първото тримесечие и е най-високото от края на 2012 г. На всеки зает се падат средно по 5962 лв. от БВП по текущи пазарни цени. Сумата е с около 300 лв. по-висока спрямо второто тримесечие на 2014 г.

През второто тримесечие броят на заетите е бил 3,533 млн. Души, или със 7000 души повече в сравнение със същия период на 2014 г. Всички работещи са се трудили общо 1,476 млрд. часа.

Делът на работниците в индустрията се е увеличил от 24 на 24,9% от всички заети. В сектора на услугите се трудят 54,5%, а в земеделието 20,8% от работещите у нас, като и в двата сектора делът на заетите леко намалява на годишна база.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.