На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

След отхвърлянето на реформата “Москов”: Лекуват ни на части (обзор)

Управляващи и опозиция заедно отхвърлиха на второ четене в здравната комисия основните реформи, предложени от здравния министър д-р Петър Москов. Няма да има обединения на лечебни заведения, нито сливания на онко-, психо- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници. Няма да има комплексно лечение, нито приватизация на болници. Тоест – от всички ключови промени в Закона за лечебните заведения останаха само две. Ще се въведе задължителната Национална здравна карта, която ще посочва колко болници са нужни на пациентите и само с тях НЗОК ще сключва договор. Остава и стопирането на роенето на нови лечебници.

Най-напред по предложение на ДПС отпадна идеята за обединение на болници, чиято цел е комплексно лечение на пациентите. При отказ от обединение болниците нямаше да могат самостоятелно да сключват договор с НЗОК.

„Ако НЗОК установи, че болница не осигурява пълното лечение на пациент, тя трябва ли да получава пари от касата?“, риторично попита министърът. По думите му системата трябва да се пригоди към нуждите на пациента, а не да е функция на бизнесплановете на някои болници. „Това е философията на закона. Ако искате нещо да се промени, подкрепете го, ако искате да е както досега – не го правете“, заяви преди гласуването Москов. „Как ще се отчита пред НЗОК такова обединение на болници, как ще се контролира, как ще се прилагат санкциите? Възникват много въпроси без отговор“, контрира д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), шеф на здравната комисия. Същото становище изрази и ДПС.

По предложение на БСП бе отхвърлена идеята на Москов за комплексното лечение, което болници или техни обединения трябва да предлагат по основния пакет (а в него са всички социално значими заболявания). „Номерът не е да се катурват реформи, а да се спрат безумията, които ще доведат до хаос и блокиране на системата догодина“, заяви д-р Емил Райнов (БСП).

Параграфите за приватизацията и за сливането на диспансери с болници бяха единодушно отхвърлени.

Министър д-р Петър Москов:

Ще се боря до последно за комплексното лечение

Приемам много редакционни и смислови бележки по доста от промените в Закона за лечебните заведения. Но има някои текстове, които ако не се приемат, изцяло променят смисъла на закона или го обезмислят. За мен е категорично неприемлива възможността НЗОК отново да сключва договор с болници, които не гарантират пълно лечение, а само епизоди от него. Ще се боря до последния момент в пленарната зала това да бъде променено, защото е в интерес на болните българи.
НЗОК трябва да се превърне пак в институция, която защитава интереса на пациентите, а не на бизнес моделите, по които са изградени определени лечебни структури. Всичко това е възлово и ще посочи дали управляващото мнозинство има различна философия за системата или не.

Д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ):
При убедителни аргументи може да променим мнението си

Ако министърът представи допълнителни аргументи за комплексното лечение, които досега не е изложил пред нас и ни убеди, че не приемаме нещо неясно като съдържание, може да променим мнението си. На този етап обаче сме чули само аргументите, изнесени в публичното пространство.
Затова имаме сериозни притеснения, че без точно разписване на термина „комплексност“, не е ясно как той ще бъде съотнесен към всяка една нозологична единица (б. р. – заболяване). По тази причина няма как да подкрепим механизъм, който може да внесе допълнителна рестрикция във възможностите болниците да работят по договор с НЗОК.

А и няма как терминът комплексно лечение да се дефинира в закона, определящ как изглежда структурата на лечебните заведения у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.