Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

След отхвърлянето на реформата „Москов“: Лекуват ни на части (обзор)

Управляващи и опозиция заедно отхвърлиха на второ четене в здравната комисия основните реформи, предложени от здравния министър д-р Петър Москов. Няма да има обединения на лечебни заведения, нито сливания на онко-, психо- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници. Няма да има комплексно лечение, нито приватизация на болници. Тоест – от всички ключови промени в Закона за лечебните заведения останаха само две. Ще се въведе задължителната Национална здравна карта, която ще посочва колко болници са нужни на пациентите и само с тях НЗОК ще сключва договор. Остава и стопирането на роенето на нови лечебници.

Най-напред по предложение на ДПС отпадна идеята за обединение на болници, чиято цел е комплексно лечение на пациентите. При отказ от обединение болниците нямаше да могат самостоятелно да сключват договор с НЗОК.

„Ако НЗОК установи, че болница не осигурява пълното лечение на пациент, тя трябва ли да получава пари от касата?“, риторично попита министърът. По думите му системата трябва да се пригоди към нуждите на пациента, а не да е функция на бизнесплановете на някои болници. „Това е философията на закона. Ако искате нещо да се промени, подкрепете го, ако искате да е както досега – не го правете“, заяви преди гласуването Москов. „Как ще се отчита пред НЗОК такова обединение на болници, как ще се контролира, как ще се прилагат санкциите? Възникват много въпроси без отговор“, контрира д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), шеф на здравната комисия. Същото становище изрази и ДПС.

По предложение на БСП бе отхвърлена идеята на Москов за комплексното лечение, което болници или техни обединения трябва да предлагат по основния пакет (а в него са всички социално значими заболявания). „Номерът не е да се катурват реформи, а да се спрат безумията, които ще доведат до хаос и блокиране на системата догодина“, заяви д-р Емил Райнов (БСП).

Параграфите за приватизацията и за сливането на диспансери с болници бяха единодушно отхвърлени.

Министър д-р Петър Москов:

Ще се боря до последно за комплексното лечение

Приемам много редакционни и смислови бележки по доста от промените в Закона за лечебните заведения. Но има някои текстове, които ако не се приемат, изцяло променят смисъла на закона или го обезмислят. За мен е категорично неприемлива възможността НЗОК отново да сключва договор с болници, които не гарантират пълно лечение, а само епизоди от него. Ще се боря до последния момент в пленарната зала това да бъде променено, защото е в интерес на болните българи.
НЗОК трябва да се превърне пак в институция, която защитава интереса на пациентите, а не на бизнес моделите, по които са изградени определени лечебни структури. Всичко това е възлово и ще посочи дали управляващото мнозинство има различна философия за системата или не.

Д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ):
При убедителни аргументи може да променим мнението си

Ако министърът представи допълнителни аргументи за комплексното лечение, които досега не е изложил пред нас и ни убеди, че не приемаме нещо неясно като съдържание, може да променим мнението си. На този етап обаче сме чули само аргументите, изнесени в публичното пространство.
Затова имаме сериозни притеснения, че без точно разписване на термина „комплексност“, не е ясно как той ще бъде съотнесен към всяка една нозологична единица (б. р. – заболяване). По тази причина няма как да подкрепим механизъм, който може да внесе допълнителна рестрикция във възможностите болниците да работят по договор с НЗОК.

А и няма как терминът комплексно лечение да се дефинира в закона, определящ как изглежда структурата на лечебните заведения у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.