ЕС позволи на Йосиф Кобзон да се лекува в Италия

Популярният певец Йосиф Кобзон, който е депутат от руската Дума, заминава за Италия, за да се лекува от рак, въпреки наложените срещу него и други политици и бизнесмени санкции. Информацията беше потвърдена от официалните власти в Рим.

Представител на Министерството на външните работи обясни пред „Дойче веле“, че народният артист на СССР е получил национална виза, която му позволява да пребивава само на територията на Италия.

Държавният служител подчерта, че случаят с Кобзон е изключение и не крие в себе си политически мотиви. По думите му решението е било съгласувани с другите членки на ЕС: „Ако само една от страните беше против, щяхме да откажем достъп на депутата от Думата“. Певецът е получил едногодишна италианска виза с право на пребиваване от 90 дни за всеки 6 месеца.

На 16 февруари Йосиф Кобзон беше включен в санкционния списък на ЕС срещу Русия заради военните действия в Украйна. Тогава забрана за издаване на визи и запор на имуществото получиха общо 19 души и 9 организации.

В края на миналата седмица стана известно, че Кобзон все пак ще лети за Италия на 9 септември.

„Благодарен съм на Путин. Заради неговата намеса ми издадоха медицинска виза“, отбеляза самият Кобзон пред „Русская служба новостей“.

В предишни интервюта обаче певецът твърдеше, че не се е обръщал към държавния глава за съдействие.

„Не съм молил за това Путин и не смятам да го моля – казва Кобзон. – Просто Путин, като един внимателен президент, ми оказа помощ при първата ми операция в Германия. И затова, когато бях при президента, той ми каза, че ако имам проблеми със здравето, да не се стеснявам и да се обръщам към него“.

„Дойче веле“ отбеляза, че засега не е известно дали някой би бил в състояние да повлияе за издействането на виза на Кобзон. Според източници от Министерството на външните работи на Германия искането за разрешение за влизане в Италия е било подадено от самия певец. От немското външнополитическо ведомство уточниха, че Кобзон наистина може по закон да получи разрешение за влизане в една от страните на Евросъюза.

„Санкционният режим на ЕС предвижда възможност страните членки да правят изключения за издаване на визи, ако има неотложна хуманитарна необходимост“, обясни представител на властите в Берлин.

През февруари 2008 г. лекарите откриха рак на Кобзон. Преди да попадне в санкционния списък на ЕС, певецът беше на лечение в Германия, но не се изказа никак ласкаво за тамошната онкологична клиника.

„След операцията в Германия си казах: „Никога повече няма да се лекувам в чужбина. Ние си имаме медицина на достойно ниво“, увери той в патриотично интервю за „Аргументы и факты”. Кобзон допълни, че сега се лекува само в Москва, понеже „руската медицина се намира на много високо професионално ниво“.

След като стана известно, че певецът все пак ще се подложи на лечение в Италия, „Газета.ру“ се свърза със зам.-директора по научната дейност в Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин“ Михаил Личиницер. Той е един от водещите руски онколози и при него се лекува Кобзон.

„Грижим се за него от осем години и през цялото това време той живее без признаци на болестта – казва Личиницер. – Лекува се при нас на всеки три седмици. Преди няколко години Кобзон заяви в едно интервю: „Болен съм“. Още тогава му казах: „Говорите, че сте бил болен, а сега сте здрав. Това ще помогне на други хора да се излекуват и да се стремят към оздравяване“.

По думите на лекаря Кобзон ще получи в Италия допълнителна информация за здравето си и онкологичният център „Блохин“ няма да го възпрепятства. Паралелно с това певецът не е спрял лечението си в Русия, където му оказват поддържаща терапия.

„В това няма нищо особено. Ако човек иска да получи зад граница второ мнение за болестта си, той е свободен да се обърне към чуждестранни клиники. Но в Русия също има добра онкологична медицина“, смята Личиницер.

По повод заминаването на Кобзон в Италия лекарят не се изказа особено охотно:

„Там, както във всички други страни, има и добри, и лоши специалисти онколози. С рак на простатата се занимават мнозина – и англичани, и италианци, и французи. Този тумор се среща относително често“.

Личиницер обаче подчерта, че Кобзон не страда от тази болест. „Той няма рак на простатата“, натърти лекарят пред „Газета.ру“.

Михаил Личиницер смята за напълно нормална ситуацията с издаването на европейска виза на санкционирано лице:

„Санкциите не касаят хора, които се нуждаят от медицински грижи. Не знам за такива случаи, при които е била отказвана виза. Ако става въпрос за тежка ситуация или необходимост от консултиране на пациента, посещенията на пациенти не се ограничават. Санкциите са нещо лошо, но медицината се държи цивилизовано. Русия също винаги е имала цивилизован подход по такива въпроси“.

Относно предполагаемото участие на Владимир Путин в цялата тази история онкологът изтъкна:

„Президентът е герой, той съдейства за получаването на визата“.

Личиницер обаче не уточни откъде знае това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят