„Съдилището” ще ни представлява на наградите „Оскар”

Филмът “Съдилището” на Стефан Командарев е българското предложение за „Оскар" за чуждоезичeн филм. Това реши вчера Националният съвет за кино в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 88-ите награди "Оскар".

Емил Спахийски от в. “Труд” е един от тримата съсценаристи заедно с Марин Дамянов и Стефан Командарев. За режисьора това е втори филм, който ще представя България в съревнованието за чуждоезичен „Оскар” след „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който през 2009 г. беше избран и достигна до шортлистата с деветте най-добри чуждоезични филми.

В “Съдилището” участват актьорите Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев, а музиката е на Стефан Вълдобрев. Оператор е Красимир Андонов.

Филмът разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него - съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура