България 31 месеца без победа в София

За 6 години спечелихме на наш терен само срещу Грузия, Армения и Малта

България загуби тихичко с 0:1 от Норвегия и реално каза “сбогом” на Евро 2016. При победа щяхме да сме на трето място в групата, сега сме на 5 точки от него, които всъщност са си 6, защото норвежците имат и по-добър баланс в преките двубои.

Защитникът Вегард Форен от “Мьолде” ни наказа в 57-ата минута с първия си гол за родината, като използва елементарна грешка на отбраната при статично положение. След мача той призна, че целта му била не да стреля във вратата, а да подаде на съотборник - вкарал, без да иска.

България падна без бой. Слабата игра изтръгна освирквания от трибуните - и към терена, и към ложите, където бе част ръководството на БФС. Загубите на националите взеха да стават нещо нормално, а не изключение.

Нашите за последно победиха у дома в официален мач Малта (6:0) през март 2013-а. До двубоя с Азербайджан през октомври ще станат 31 месеца без успех на свой терен. А ако не бием и тогава, ще счупим антирекорд, защото следващата възможност ще е чак през следващата есен. А досега 35-те месеца от октомври 2009 до септември 2012 г. бяха най-дълъг период без победа у дома.

Всъщност от 2009-а досега имаме едва три спечелени мача в София в квалификации - над Армения, Малта и Грузия.

А Норвегия направи “географско откритие”. Скандинавците не бяха побеждавали България никога в квалификации до октомврийския мач миналата година (2:1 за тях в Осло). Сега ни биха два пъти за нула време!

Разбира се, остава теоретичен вариант да спечелим и трите си оставащи двубоя в групата, а норвежците да вземат 3 или по-малко точки, с което ще се качим на 3-тото място.

В четвъртък в София българите стреляха два пъти в очертанията на норвежката врата. И останаха с три домакински гола в групата. Куриозно, два са срещу лидера Италия, а срещу Малта, Хърватия и Норвегия общо имаме един.

Под 9000 продадени билета

Близо 12 000 зрители са гледали тъжната картинка на националите срещу Норвегия, но над 3000 от тях са били с пропуски или по инициативи на БФС. Продадените билети не са повече от 8700.

Приходите от тях ще са достатъчни приблизително да се плати пътуването с чартъра на делегацията ни до Палермо за мача с Италия в неделя...

Преди пролетния двубой със „скуадра адзура“ се роди идея сред членове на изпълкома на БФС - мачовете на националите да се играят извън София, за да се привлече по-голям интерес. Но след ремонт за около 1 милион лева на националния стадион такава възможност става твърде непрактична.

Все пак арената реално не приема никакви други сигурни мачове през годината освен тези на националния отбор. Инвестицията в завършилия ремонт би била нерентабилна, ако и те не се играят там. Друг е въпросът каква гледка представлява полупразният национален стадион, както бе в четвъртък...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ