Вицепрезидентът Йотова: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите

Варненският медицински университет ще упражнява правата на собственик на капитала на МБАЛ „Св. Марина“

Карнобатското село Сърнево си отдъхна засега за нивото на река Русокастренска, в Камено следят с тревога прогнозата

Психар затри съседка и се самоуби с ток Преди да нахлуе при баба Минка, Цветан буйствал гол на балкона

Крадлива рода мята камъни по полицаи Гюлините уличени в бракониерство

Момче прибра 35 000 от мераклии за женитба

Стартира програмата за летни студентски стажове в държавната администрация

Откраднаха 4 500 лв. от възрастен пчелар, докато продава мед

Ученият, събирал данни за потребители във Фейсбук, заяви, че е “изкупителна жертва”

Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви държавният глава

“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Кабул

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Първа жертва сред бежанците в Унгария

50-годишен пакистанец загина, падайки върху релсите в унгарската местност Бичке, съобщи местният портал Индекс, цитиран от БГНЕС.

Близо 1000 бежанци потеглиха пеша към австрийската столица Виена, съобщи унгарската полиция. Ако продължат пътя си ще са им необходими три дни за да стигнат до Виена. Малко преди 18.00 часа местно време се стигна и до сблъсъци на жп-гарата в Будапеща между бежанците и крайно десни активисти.

През днешния ден избухнаха четири протеста на бежанците в Унгария, а при един от тях имигрантите пробиха полицейския кордон и потеглиха към Виена.

Според местните медии около 300 имигранти, държани на гарата в Бичке, са избягали при третото бягство днес, след като по-рано беше съобщено, че две групи бежанци са напуснали лагера край град Рьоске.

Полицията държи имигрантите в Бичке от четвъртък като отказва да им разреши да пътуват към Австрия.

В същото време имигрантите във влака, спрян на гарата, доброволно са се съгласили да го напуснат. Семейства, предимно жени и деца са били видени да слизат от него като полицията е съобщила, че те ще бъдат транспортирани в центъра за настаняване в града.

По-рано властите казаха, че са заловили по-голяма част от 300-те души, които напуснаха лагера в Рьоске край сръбската граница.

Днес унгарският парламент прие нов пакет от спешни антиимиграционни закони, в отговор на рекордния брой бежанци, които преминават през страната в опит да стигнат до Западна Европа.

Новите мерки включват присъди от три години затвор за хора, които прескачат новопостроената телена ограда по границата на Унгария със Сърбия, както и нова погранична “транзитна зона”, където да остават имигрантите докато техните молби за убежище бъдат разглеждани.

Повредата на оградата също ще се смята за криминално престъпление.

Новите закони бяха подкрепени от 140 депутати, докато 33 бяха против. Крайнодясната партия “Йобик” също подкрепи промените в законодателството.

Според новите закони бежанците вече ще могат да подават молбите си за убежище още на унгарската граница. Също така се предвижда и увеличение на наказанията за трафикантите на хора.

Унгарските депутати обявиха и “кризисно положение, предизвикано от масовата имиграция”, което позволява на полицията и армията да помага за регистрирането на молбите за убежище и да ръководи центрове за задържане в регистрационните лагери.

“Ако не защитим нашите граници десетки милиони имигранти ще продължат да идват към Европа”, каза премиерът Виктор Орбан. “Ако пуснем всички, това ще е краят на Европа. Може някоя сутрин да се събудим и да осъзнаем, че семе малцинство на нашия собствен континент”, каза още министър-председателят.

Приемането на новите закони идва на фона на поредната криза с бежанци в столицата на страната Будапеща. Повече от 1000 имигранти, които прекараха последните дни във временните лагери на международната гара в столицата, поеха пеша към австрийската граница, подготвяйки се да изминат 175 км. до там.

През последните месеци Унгария се присъедини към Гърция и Италия като една от най-засегнатите държави в Европа от имигрантската криза. Само през изминалият месец 50 000 души са преминали през Западните Балкани и са влезли в Унгария. Според последните данни на ООН рекордните 3300 имигранти са преминали в Унгария през вчерашния ден.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.