Първа изложба - в първата фабрика на Балканите

Регионалният исторически музей в Сливен посрещна за първи път гости в ремонтираната сграда на първата текстилна фабрика на Балканите. Повод за това бе подредената фото-изложба "Святото ни дело - Съединението" на авторките Росица Георгиева и Мария Кирова от музея. Изложбата поставя началото на новия живот, който започва за уникалната сграда на фабриката-национален паметник на културата.

Тя е построена от основоположника на българската индустрия сливенеца Добри Желязков. Това е станало, след като през 1836 г. турският султан Махмуд ІІ я узаконява с ферман. А предприемчивият българин е бил освободен данъци и дори получил 2 млн. гроша за производството си. Близо две десетилетия по-късно Високата порта затворила фабриката. А в началото на 20 век триетажната сграда с дебели каменни зидове от по 1,2 метра е била превърната в затвор.

По някаква ирония, символът на икономическия напредък се превърнал в най-жестокия зандан за политически затворници до 9 септември 1944 г. Към края на социалистическото управление в страната сградата е била реставрирана. Частичен ремонт е бил направен и в началото на демокрацията. Но през последните две десетилетия тя остана затворена за сливенци, за гостите на града и за всички, които имат отношение към историята. Решение се намери наскоро, след като държавата я предостави на общината, а тя от своя страна - на местния музей. Тя ще бъде използвана за фондохранилище, предстои да бъдат разкрити нови експозиции. Наличието на прилежащ терен с дворно място дава възможности за развитие на модерен музеен туризъм с възстановки.

Документалната изложба, която бе открита, е част от честванията в града на 130-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Сръбско-българската война от 1885 г. "Тази сграда е паметна за Сливен и се радвам, че в чест на Съединението на България в нея се открива тази изложба" - каза кметът на Сливен инж. Кольо Милев, който беше специален гост на събитието. Милев посочи, че историческият музей ще има достатъчно възможности за изява в обновената сграда на бившата текстилна фабрика и пожела в най-скоро време те да бъдат осъществени.

Фотографиите в изложбата акцентират върху приноса на Сливен в движението за съединение на Княжество България и Източна Румелия, като в някои от тях могат да се видят членове на дейната за времето си Сливенска ученическа дружина, която е била към гимнастическото дружество в града. Изложени са още фотографии от дипломатическата дейност на Стефан Панаретов, дописки от вестници, както и спомени на съвременници на събитията случили се преди 130 години.

Организатори на изложбата са община Сливен и Исторически музей - Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура