Унгария предостави автобуси на бежанците, Австрия и Германия ги приемат

Групи от мигранти са започнали да преминават унгарската граница в Австрия в събота, докарани от автобуси, предоставени от унгарските власти, съобщава Би Би Си.

След дни на конфронтация и хаос, дясното унгарско правителство в петък предостави транспорт на мигрантите в Будапеща и на групата от около 1 200 души, която тръгна пеша по магистралата към Виена.

Рано в събота австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че Австрия и Германия са се съгласили да приемат бежанците.

Той мотивира решението, взето съвместно с германския държавен глава Ангела Меркел, със „спешната ситуация на унгарската граница“.

От австрийският Червен кръст очакваха в следващите дни стотиците мигранти да пристигнат в центъра за приемане на бежанци в Никелсдорф на унгарската граница. Спасителите заявиха, че са приготвили подслон и храна за 1 500 души и имат готовност да окажат медицинска помощ.

Според Би Би Си, когато автобусите са започнали пристигат, част от мигрантите са започнали да спорят с представителите на властите, изплашени от възможността да бъдат арестувани, вместо изпратени в Германия.

Но по-късно малки групи от хора са започнали да преминават границата, като някои от австрийците са ги посрещнали гостоприемно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят