17 000 са нелегалните имигранти от началото на годината у нас, 12 800 със статут

Над 17 хиляди нелегални имигранти са задържани у нас от началото на годината.

Голяма част от тях са поискали статут, над 12 800 решения са издадени до края на август, заяви Красимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи в предаването "Тази събота" по bTV.

Той допълни, че 12 700 са били решенията за предоставяне на статут през цялата минала година. По всяка вероятност решенията до края на годината ще бъдат 15-17 000, прогнозира Ципов.

Според него България трябва да покаже, че спазва стриктно всички европейски изисквания за бежанците и че България като външна граница си върши работата.
"Водим преговори с Израел да бъдем снабдени със съответните технически материали за временното възпрепятстващо съоръжение, което се строи на българо-турската граница и което до края на година вероятно ще бъде готово поне наполовина", каза още Ципов.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално разделението на три групи държави в ЕС – на тази, които са транзитни, както засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа; и страните, от които тези бежанци идват.

„В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия”, посочи тя.

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че вчера бяха произнесени присъди на 9 лица в Районния съд в Царево.

Надявам се още следващата седмица в Комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството, допълни той.

Евродепутатът Ангел Джамбазки зададе въпроса „защо богатите мюсюлмански сунитски държави – Саудитска арабия, Катар, Обединените арабски емирства, не приемат нито един бежанец от Сирия, а са те са на границата там".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини