Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Станишев: Спешно е необходим европейски отговор на кризата с бежанците

„Днес повече отвсякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия – семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали преди да достигнат Европа или на европейска земя“, това коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на партията.

“Хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС – всяка държава да сподели тази отговорност. Към това призоваха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Не можем да останем безучастни пред лицето на такава трагедия. Човечността не го позволява. „, заявява още Станишев.

„Солидарността е нашият основен принцип като социалдемократи, който ни държи заедно. Затова винаги сме призовавали 28-те държави- членки да споделят отговорността за предоставяне на убежище на бежанците.

Европейската комисия се опита да направи по-единна политика за миграцията и търсенето на убежище, но стана ясно, че доброволните схеми за преместване и установяване на ново място не работят. Имаме нужда от постоянен Европейски механизъм за справедливо разпределяне на лицата, търсещи убежище в европейските страни-членки.

Но на първо място трябва да обърнем внимание на основните причини за миграцията. Войните, бедността и нарастването на неравенството са глобални, а не местни проблеми. Докато не се справим с тези причини в световен мащаб, не можем да отречем правото на всеки да търси по-добро бъдеще в сигурна среда“, коментира Станишев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.