Станишев: Спешно е необходим европейски отговор на кризата с бежанците

"Днес повече отвсякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия – семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали преди да достигнат Европа или на европейска земя", това коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на партията.

“Хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС – всяка държава да сподели тази отговорност. Към това призоваха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Не можем да останем безучастни пред лицето на такава трагедия. Човечността не го позволява. ", заявява още Станишев.

"Солидарността е нашият основен принцип като социалдемократи, който ни държи заедно. Затова винаги сме призовавали 28-те държави- членки да споделят отговорността за предоставяне на убежище на бежанците.

Европейската комисия се опита да направи по-единна политика за миграцията и търсенето на убежище, но стана ясно, че доброволните схеми за преместване и установяване на ново място не работят. Имаме нужда от постоянен Европейски механизъм за справедливо разпределяне на лицата, търсещи убежище в европейските страни-членки.

Но на първо място трябва да обърнем внимание на основните причини за миграцията. Войните, бедността и нарастването на неравенството са глобални, а не местни проблеми. Докато не се справим с тези причини в световен мащаб, не можем да отречем правото на всеки да търси по-добро бъдеще в сигурна среда", коментира Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини