Антинацистка песен от преди 22 години отново подкрепя бежанци

Преди повече от 20 години много хора от бивша Югославия търсят убежище от войните и насилието в Германия. Някои германци са изключително негативно настроени към тях. След като напрежението ескалира, в център за настаняване на бежанци гори пожар. Днес мнозина правят паралел между негативното отношение към югославските бежанци от началото на 90-те и протести срещу мигрантите, които се организират в някои части на Германия срещи сирийските имигранти.

Антинацистка песен, която е била начело в музикалните класации през 90-те, отново печели популярност в страната, пишат германските медии.

Повторното „завъртане” на парчето „Вик за любов” едновременно изразява подкрепа към мигрантите, пристигащи в страната, и критика към крайнодесните екстремисти.

„Вашето насилие е просто вик за любов”, се пее в парчето. Чрез текста на песента германската група Die Arzte („Докторите”) дават своеобразен отговор на атаките на крайнодесни екстремисти: „Твоите войнишки ботуши жадуват за ласка / Никога не си знаел как да се изразяваш / А родителите ти никога не са ти отделяли време”.

Повторното завъртане на песента е било инициирано от учителя по музика Герхард Торгес. Пред западни медии германският преподавател коментира, че е бил шокиран и провокиран от омразата, която някои германци изразяват към мигрантите.

Торгес и съратниците му използвали различни социални мрежи, за да призовават сънародниците си да свалят песента, да я споделят с приятели и да си я поръчват по радиостанциите в страната. Само за дни песента става една от най-сваляните в Amazon, Google Play and iTunes.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят