Виена: Европа да отвори очи и да разбере, че положението е драматично

"Надявам се да се стигне до събуждане, защото това положение повече не може да продължава по този начин". Това предупреждение отправи днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц по повод новата бежанска криза на австро-унгарската граница от тази нощ, цитиран от сръбската агенция  ТАНЮГ.

Според него през изминалата нощ проблемът е решен по един хуманен начин, но Европа трябва да отвори очи и да разбере, че положението е драматично. Курц смята, че броят на бежанците, които пристигат на територията на Австрия няма да се задържи на 3000 души на ден и поради тази причина призова за европейски отговор на бежанската криза.

Македонският му колега Никола Попоски информирал австрийския министър, че всеки ден в съседна Република Македония, пристигат организирано от Гърция, по няколко хиляди души, които искат да достигнат Австрия, Германия и Швеция.

"Той предаде и предупреждението на македонските власти, че е възможно "сред бежанците да има и чужди бойци. В тази връзка възниква и проблемът със сигурността, ако нашите външни граници не функционират както трябва", подчерта Курц.

Министърът очаква бежанци и през зимния сезон. Според него броят на бежанците през зимата в Средиземно море може да намалее, но не и този през Балканите. "Всеки, който смята, че проблемът ще се разреши от само себе си, се лъже", посочи още той.

През изминалата нощ от Унгария в Австрия пристигнаха около 60 автобуса с бежанци. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят