Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

БЕХ търси заем или облигации за 1,27 млрд. лева заради НЕК

Две години след като Българският енергиен холдинг (БЕХ) емитира облигационен заем за 500 млн. евро, компанията ще пробва да пласира втора петгодишна емисия на стойност до 650 млн. евро (1,27 млрд. лева). Според обява на дружеството за целта се търси инвестиционен консулт.

В случай че не успее да намери посредник, БЕХ е подготвил и план Б – паралелно е обявен и конкурс за избор на банка или група от кредитни институции, които да му отпуснат заем за същата сума.

Заемните средства ще бъдат предоставени от БЕХ на дъщерното му дружество НЕК, за да се разплати с американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. Борчът към тях е към 800 млн. лв. Изчистването му е условие, за да влязат в сила споразуменията с американските централи за намаляване на цените на част от произвеждания от тях ток с 14% до 17%.

И при двете процедури са предвидени два етапа. На първия ще се подават информационни оферти до 16 септември. Допуснатите до втория етап трябва да представят обвързващи оферти с валидност 60 дни.

За мениджъри на облигационна емисия могат да кандидатстват само топ институции, които са сред първите 25 инвестиционни банки в пласирането на облигации в глобален мащаб или в региона Европа, Близък изток и Африка.

През 2011 г. за консултант на облигационната емисия бяха избрани Сити Груп и Райфайзенбанк Интернешънъл. Тогава беше постигната доходност от 4,287% и емисията беше удвоена – вместо 250 млн. евро бяха пласирани 500 млн. евро. Падежът на заема е 2018 г.

В конкурса за банки, които биха отпуснали директен заем, изискването е той да е петгодишен, с гратисен период и срок на еднократно усвояване от 30 дни. Гаранцията за участие в конкурса е 100 хил. лева и се връща на банките 10 дни след окончателното класиране на участниците. Лихвата ще се формира от 3-месечният Eurobor плюс надбавка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.