БЕХ търси заем или облигации за 1,27 млрд. лева заради НЕК

Две години след като Българският енергиен холдинг (БЕХ) емитира облигационен заем за 500 млн. евро, компанията ще пробва да пласира втора петгодишна емисия на стойност до 650 млн. евро (1,27 млрд. лева). Според обява на дружеството за целта се търси инвестиционен консулт.

В случай че не успее да намери посредник, БЕХ е подготвил и план Б - паралелно е обявен и конкурс за избор на банка или група от кредитни институции, които да му отпуснат заем за същата сума.

Заемните средства ще бъдат предоставени от БЕХ на дъщерното му дружество НЕК, за да се разплати с американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. Борчът към тях е към 800 млн. лв. Изчистването му е условие, за да влязат в сила споразуменията с американските централи за намаляване на цените на част от произвеждания от тях ток с 14% до 17%.

И при двете процедури са предвидени два етапа. На първия ще се подават информационни оферти до 16 септември. Допуснатите до втория етап трябва да представят обвързващи оферти с валидност 60 дни.

За мениджъри на облигационна емисия могат да кандидатстват само топ институции, които са сред първите 25 инвестиционни банки в пласирането на облигации в глобален мащаб или в региона Европа, Близък изток и Африка.

През 2011 г. за консултант на облигационната емисия бяха избрани Сити Груп и Райфайзенбанк Интернешънъл. Тогава беше постигната доходност от 4,287% и емисията беше удвоена - вместо 250 млн. евро бяха пласирани 500 млн. евро. Падежът на заема е 2018 г.

В конкурса за банки, които биха отпуснали директен заем, изискването е той да е петгодишен, с гратисен период и срок на еднократно усвояване от 30 дни. Гаранцията за участие в конкурса е 100 хил. лева и се връща на банките 10 дни след окончателното класиране на участниците. Лихвата ще се формира от 3-месечният Eurobor плюс надбавка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес