Томислав Дончев: Отваряме пазара на горива

България е готова да сключи междуправителствени споразумения, които да позволят на търговците на горива да ползват данъчни складове в Гърция и Румъния. Това заяви в парламента вчера вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев в отговор на въпрос от депутата Мартин Димитров (СДС).

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че и в момента собствениците на бензиностанции могат да съхраняват горивата си в външни за страната данъчни складове. Единственото условие е да си платят на границата дължимите ДДС и акциз. В случай, че ползват данъчен склад в България те са в режим на отложено плащане на данъците.

В четвъртък комисията по конкуренция обяви, че една от причините за високата цена на дизела у нас е концентрацията на данъчни складове в едни и същи компании. Например „Лукойл“ държала 80% от тях през 2011 г., обясниха от КЗК преди ден. В момента антимонополистите правят втора проверка на пазара.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов коментира, че, в случай че има проблем с конкуренцията при данъчните складове, отговорната институция е КЗК. Според него сегашните високи надбавки върху цената на бензина и дизела се дължат на изкривяване на пазара, тоест на нарушена конкуренция. „Не е в ръцете на изпълнителната власт да реши проблема“, допълва министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес