Микро и удобно

Архитекти и спецове по недвижими имоти по цял свят твърдят, че се ражда нова тенденция, а именно строеж на миниапартаменти. Според мнозина това е все още неразработена ниша, в която уменията и фантазията си пробват мнозина. В Сиатъл например този тип жилище се нарича аподмънт и в центъра на града има цяла сграда с подобни апартаменти.

В Париж също все повече хора избират да живеят на минитеритория, но засега абсолютният рекорд за микроапартамент се държи от Милано - 7 кв. м. Той е дело на арх. Мартина Маргариа, която е приела за предизвикателство оптимизирането на пространства, а идеята за помещението й дошла от начина, по който са оборудвани яхтите. Всичко започнало да се реализира на практика, след като Мартина купува таванско помещение от 15 кв. м почти в центъра на Милано недалеч от Политехническия университет. Разделя го на две, а днес 7-те квадрата са обзаведени с всички нормални удобства, включително баня и тоалетна, миялна машина и малка пералня. Цената на микрожилището, ако някой иска да го купи, е 75 000 евро. Иначе Маргариа подчертава, че според проучванията търсенето на подобни места за живеете е нараснало с 500% от 2009 г. насам, когато плахо се появиха първите микроапартаменти.

Очевидно този факт осъзнават добре и в американския град Сиатъл, където вече има цяла сграда с аподмънти с големина до 14 кв. м. Всички до един са наети, което само доказва твърдението на италианската архитектка. Месечният наем е в рамките на 800-900 долара. Важно е обаче да се знае, че в тази сума влизат всички комунални услуги, включително ток, газ, интернет, достъп до перално помещение. В апартаментчето има минихладилник и микровълнова печка. Обитателят може да използва обща кухня в края на коридора, а ако желае собствено паркомясто, доплаща 60 долара на месец. Повечето наематели са студенти или все още необвъзрани хора, които искат да спестят пари за собствено жилище.

„Малко пространство, големи идеи“ е мотото на създателите на микроапартаменти от 10 кв. м в Париж. Тук за разлика от Сиатъл има истинска кухня, макар и малка, също както и банята с тоалетната. Създателите на това жилище Рейчъл Маркус и Никола Обер-Магуеро подчертават, че едно от най-важните неща е, че леглото е по-голямо от стандартното. Освен това двамата архитекти са избрали умишлено светли цветове в интериора, но съчетани с дъб, който е използван и като материал, и като тоналност освен в пода, също в работния плот на кухнята и работния кът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл