6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Американец ухапа полицейско куче

Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

Двама сноубордисти са били спасени от екипи на ПСС през изминалото денонощие Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец

Един загинал и двама пострадали при катастрофа в Нова Загора

Миков: Целта на БСП на изборите е 60-70 кмета и над 1000 общински съветника

‘БСП има две цели на предстоящите избори – една по-обща – налагане на политическо състезание в местните избори и като втора – увеличаване на гласовете за БСП и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ’. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в ефира на Дарик радио, цитиран от пресцентъра на лявата партия.

Попитан колко кметски места очаква левицата, той отговори, че очакването е за поне толкова, колкото на местните избори преди 4 години и повече – 60-70 кметски поста и над 1000 общински съветника. По думите му е важно левицата да има стабилно участие в местната власт и възможност за влияние при вземането на решения, единно политическо поведение. „Ние предлагаме левите стандарти, приети от Конгреса на партията като платформа за по-добро самоуправление, обърнато към живота на обикновения човек”, заяви лидерът на левицата. По думите му успешното представяне на партията на изборите ще спомогне и за заздравяването на структурите й, където това е необходимо.

Попитан за кандидатурата на Михаил Мирчев за кмет на София, Миков заяви, че Мирчев е не само кандидатът на БСП, но и на левите хора в София. „В Пловдив излизаме на чело с председателя на общинския съвет Георги Гергов. Той заслужава поздравления за отговорността, която поема. Стоим твърдо зад него”, категоричен бе той. Като други ярки имена сред кандидатите на БСП Миков посочи: Николай Иванов във Враца, Минчо Казанджиев в Ловеч, Денчо Бояджиев в Разград, Красимир Костов – Шумен, кандидатът за кмет на Търговище – Красимир Мирев. „Това са имена, които носят авторитет и са допълнителен фактор в убеждаването на българските граждани, че БСП е последователна и коректна към избирателите”, категоричен бе той. Като друг успешен пример той даде подкрепената от левицата кандидатура на проф. Анелия Клисарова, бивш министър на образованието, ректор на Варненския университет. „Тя е доказателство за участието на успешните жени в политиката”, каза още той.

По повод Бургас и Стара Загора Миков заяви: „Битката там ще е тежка. Куражът на председателя на нашата организация в Бургас Мосинов да се включи в тази битка заслужава подкрепа. Същото важи и за един много добре познат и уважаван от старозагорци лекар”.

За случая в Пазарджик лидерът на левицата комнетира, че когато конференцията е гласувала тайно, кандидатът на АБВ е бил на трето място, а той дори не е бил издигнат от никоя партийна организация. Миков обясни, че НС на БСП е утвърдила Стоян Парпулов за кандидат- кмет на левицата и е взето решение в Пазарджик организанионен съвет да организира подготовката за изборите.

На въпрос за Видин председателят на БСП заяви, че не приема БСП-Видин да няма свой кандидат и да подкрепи кандидатурата на Георги Гергов. Миков заяви, че този въпрос, както и още 15 други кандидатури предстои да бъдат обсъдени от Изпълнителното бюро на партията, както и от Националния съвет. „Към днешна дата имаме около 230 номинирани и утвърдени кандидати”, каза още той.

„Наши основни съюзници са партиите от коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – социалдемократи, комунисти, еколози и две ромски партии”, категоричен бе Миков. Той обясни, че е подписано споразумение за политическо сътрудничество в рамките на местните избори. По думите му според меморандума там, където се издигат различни кандидатури на първи тур, се предвижда категорична подкрепа на лявата кандидатура на втори тур, а след това търсене на възможни политически съюзи на базата на левите стандарти в общинските съвети.

Като важна цел на местната власт Миков посочи усилията от страната на общините за подпомагане на семействата, чиито деца да имат достъп до образование. Той припомни, че оскъдният бюджет за образование е бил разделен между държавните и частните училища и призова всички кандидати за кметове да кажат какво ще направят за училищата в своята община. Миков подчерта, че освен човешкият аспект това влияе и на икономическото състояние на страната ни, като води до по-малък процент квалифицирани кадри на пазара и попита каква е позицията на бизнеса по този въпрос.

Миков коментира, че смесването на местните избори с референдума затруднява избирателите, особено когато има преференции. Според него самото гласуване и отчитането на изборните резултати, попълване на изборните протоколи ще е изключително труден и дълъг процес. „Няма гаранции срещу възможните фалшификации при електронното гласуване. Призоваваме гражданите на първо място да обърнат внимание на местните избори”, каза лидерът на левицата. Той подкани тези, които искат да гласуват на референдума, да си представят как в един офис на фирма работниците минават под строй и вотът се упражнява от техния работодател.

По темата за бежанците Миков заяви, че още на 18 август е поискал свикване на извънредно заседание на народното събрание, но му е било отказано. Той допълни, че подобно писмо е изпратил до министър Бъчварова, с копие до премиера, но отговор и от там не е последвал. „И до днес не знаем каква е позицията на правителството и какви мерки ще предприеме то”, подчерта председателят на БСП. Попитан какво е възможното решение на проблема, Миков заяви, че до момента немският метод изглежда най-работещ – интегриране на емигрантите и създаването на допълнителен социален капитал в една демографски изморена среда. „Оградите трудно спират, а ние имаме 1300 км. граница. Първо трябва да се свика КСНС , за да се видят истинските параметри на явлението. Второ да се види каква е ангажираността на тези министерства, които имат интеграционен капацитет, така че България да бъде малко по-примамлива за хора, които могат да допринесат за нейната икономика. Трето – стриктни мерки за защита на държавната граница”, категоричен бе Миков. Като методи за защита на границата той посочи системите „синя граница” и „зелена граница”. Той подчерта, че българското правителство трябва да заяви по-силно исканията си към Европа. Лидерът на БСП заяви, че България търпи достатъчно несправедливост, като е изпълнила условията за Шенген, а е третирана като ненадежден партньор. „Тези хора са приети в Европа и икономическата тежест за тях трябва да бъде солидарно носена от държавите. Ползите от миграцията са явни там, където тази работна ръка е ефикасно интегрирана”, допълни председателят на левицата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.