Превърни закуската в изкуство

Прасчо: Когато се събудиш сутрин, Пух, за какво си мислиш?

Пух: Какво има за закуска. Ами ти, Прасчо?

Прасчо: Аз пък си казвам: Какво ли интересно ще ми се случи днес.

Пух: Че то е същото.

Най-успешните хора в света също закусват, а мнозина са любопитни какво слагат в чиниите си. “Бизнес инсайдър” намери някои от отговорите. Ричард Брансън, един от най-успешните предприемачи на съвремието, е фен на фибрите. Затова в закуската му винаги присъстват зърнени храни. Обикновено те са в комбинация с плодова салата или пресни плодови шейкове.

Джъстин Тимбърлейк е особено загрижен за физическата си форма и затова редовно се поти във фитнеса. За да издържи натоварванията обаче, са му необходими много протеини. Така задължително в закуската му присъстват яйцата под различна форма.

Двама легендарни бивши британски премиери Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър имали коренно различен подход. Чърчил бил фен на традиционната британска закуска с бекон и яйца, докато Желязната лейди разчитала на грейпфрут и кафе. А приближените й знаели, че по всяко време на деня трябва да има на разположение чай.

Този диалог от вечната класика “Мечо Пух” е емблематичен, но и достатъчно мъдър, за да ни напомни, че закуската е жизненоважна и е добре да е здравословна, вкусна и красива.

Класическа и много полезна съставка в нея е яйцето. Разнообразието в начините на приготвяне и поднасяне са безбройни не само според традициите по света. Печените се приготвят лесно в миниформички, в които освен яйцето има малко зехтин, пармезан и рукола примерно. Разбира се, добавките са изключително по собствено желание. Пържените яйца пък може да станат много красиви, като бъдат сложени в тигана в парченце от чушка. Яйце на скара със сирене, пълнозърнест хляб и бекон също не е лоша идея. И като става дума за бекон, не можем да подминем един лесен и красив вариант. В него парченца бекон се поставят във формички за мъфини, а средата се пълни с яйце и с каквото душа иска. Същият вариант става и като за основа се използва шунка.

Яйцето си подхожда и с нещо наистина много полезно - авокадото. Разрежете плода на две части, извадете костилката, издълбайте малко от сърцевината, за да отворите място и сложете в него яйце. Печенето е бързо, а вие имате една пълноценна закуска.

И още една суперлесна идея с яйца - пак с форми за мъфини. По ваш избор сложете в тях зеленчуци, сирене, кашкавал и допълнете с разбити яйца. По български може да се използва и чубрица за аромат. Крайният резултат след запичане са чудесни миниомлетчета. Утрото може да бъде и подсладено. Сред най-бързите и лесни за изпълнение закуски е тази от хрупкави хапки, които могат да се консумират и в колата на път за офиса. Приготвят се, като овесени ядки се размесват с малко сметана за готвене и захар, а после се оформят топчета. Могат да се добавят канела, ягоди, банани и всичко, каквото ви хрумне. В загрята до максимум фурна топченцата се пекат до златисто за десетина минути, поставени върху намазнено дъно.

Закуската с любов е особено вкусна, а и ако онагледим чувството в храната, то успехът е гарантиран. За целта малко тесто се разстила на тънък пласт, от който се изрязват правоъгълници. Нужни са още ягоди, ягодов желатин, малко нутела и яйце. За всяка бисквитка любов трябват по два правоъгълника. Единият се намазва с нутела и желатин. Там се поставя половин ягодка точно като сърце. Другият се прилепва върху първия, като се изрязва мястото на ягодката, за да грейне тя усмихната. Всяко парченце се намазва леко с яйце и се поръчва с кристална захар. Печенето е за 14 минути до златисто.

Тестото също влиза в употреба. Особено атрактивен е венецът, в който се слагат бекон, кашкавал или сирене, малко яйце, могат да се добавят зеленчуци по желание. Добре е тестото да е домашно. Печенето изисква максимум 20 минути. Клишето, че красотата ще спаси света, е приложимо в случаите, когато трябва да се спасява закуската на злоядите деца. Оказва се, че не е толкова сложно, стига човек да има време и фантазия. И да се възползва от факта, че почти няма дете, което да не обича сладолед. Затова смело слагайте върху клечка полезни за закуска продукти. Например обелен банан, но може да е също пъпеш или друг плод, който би стоял стабилно. Трябват още мюсли и съвсем малко кисело мляко. Последните се смесват в плитка чиния, а бананът на клечка се овалва в тях. Следва престой във фризера. Почти същата комбинация също иска престой във фризера. В нея обаче главната роля е отредена на киселото мляко, което е в по-голямо количество, а в него могат да се размесят плодове, но и мед за сладост вместо вредната захар.

За любителите на здравословното хранене скандинавската закуска е идеална. Необходими са тънки филийки здравословен хляб, масло на стайна температура, тънки резени пушена сьомга, ядливи цветя, масло със стайна температура, лимон и домашна майонеза. Колкото до по-традиционните закуски с домашни филийки хляб, гнезда от питки, вариации на домашни кроасани и т.н. - няма да се спираме и ще ги оставим на въображението ви. А дали ще спазвате максимата “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си”, си е лично ваша работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл