Когато храната прави архитектура

Помните ли красивите сладки, кексчета и други подобни около Коледа, които имат формата на китни къщички, украсени като за празника? Изяждаме ги с удоволствие, без да се замисляме откъде идва идеята. Може да е плод на въображението на майстора или пък да е копие на реална сграда. Така или иначе в живота се среща и обратният вариант - строеж на сгради, вдъхновени от храната.

Един от най-ярките примери е Лондон.

Световна слава от години има сградата, проектирана от известния архитект Норман Фостър и наречена единодушно от всички Краставицата. В началото тя стоеше някак неестествено на фона на традиционния Лондон, но с годините хората свикнаха с нея. Сега, сякаш за да не скучае, до нея се издига Рендето за сирене. Сградата е измислена от архитектурното студио Rogerd Stirk Harbour + Partners и се вписва добре в района на Краставицата.

Скоро картината ще бъде още по-цялостна с Кутията за шунка. Това е нарицателното на сградата, която ще израсне в непосредствена близост до другите две. 24-етажното здание е проектирано от други британци - студиото Foggo Associates. Всъщност проектът бе одобрен още през 2008 година, но реализацията му се забави заради кризата. В Кутията за шунка ще има само офиси, а покритието на фасадата ще пази от слънчевите лъчи.

Експресна разходка по света показва, че голямо вдъхновение, може би заради лесната реализация, има в портокала.

Сред най-старите е 2-етажен в Монреал, Канада. Построен е през 1945 година от Ерме Гибьо като дом за семейството му, но и за да приюти фамилния ресторант. Нататък през годините Гибьо построяват още няколко по-малки портокалчета-кафенета, но оригиналът, който през 1966-а е разширен, единствен работи и до днес.

Във Фресно, Калифорния, също си имат портокалче, което сякаш разперва кори, за да привлече клиентите край пътя. В него те накрак могат да пият портокалов сок, а вечер и да похапнат набързо. Кафенето е построено през 1965 г. и продължава да работи.

В Батхърст в Южна Африка се гордеят с 16,5-метровия ананас. В 3-етажната сграда има туристически информационен офис, магазин за сувенири, кула за наблюдение и зала, в която се прожектират видеа, свързани с производството на ананаси.

В Кофс Харбър в Австралия също знаят как да привличат клиенти, затова Джон Ленди още през 1965 г. построил крайпътен бар с формата на банан. Идеята сработила и днес там хората спират освен за кафе, но и за да убият свободното си време заедно с децата си и в увеселителните атракции наоколо.

Макдоналдс едва ли могат да изостанат и затова си построиха в Далас най-голямото заведение от 9 сгради, всяка от които имитира някой от продуктите или опаковките.

Каните, чайниците и буретата също са популярни сред любителите на нестандартна архитектура, както се оказва по цял свят.

Сандвичевата тема присъства и във Великобритания. В Литълхемптън е особено популярно Ийст бийч кафе, чиято сграда е вдъхновена от препечените филийки. Просто влизаш в тях и се наслаждаваш на менюто.

Понякога храната може да провокира и за абстрактни конструкции, които нищо чудно някой ден да станат реалност. Като проекта на Артър Азулай и Мелъди Рийс, вдъхновен от италианските спагети. А защо не и да видим някъде по света в бъдеще и някоя от сградите, които в момента са павилиони на отделните страни за световното изложение в Милано. Много от тях приличат на различни храни, защото мотото на експото е “Да изхраним планетата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл