Шоколад зрее в бъчви

Според Симоне Сабаини шоколадът има невероятен потенциал за развитие на вкуса и е задължително да се експериментира. Знае го със сигурност, защото в Италия вече е известен с биошоколада “Сабади”, който произвежда в Сицилия. Но тази слава не му е достатъчна и опитва нови и нови варианти. В крайна сметка нюхът му е на път да го направи световноизвестен, защото засега е единственият, сетил се да прави шоколад в бъчви.

Идеята се основава на знанието, че мазнините на какаото, основният компонент на шоколада, имат свойството да абсорбират мазнини. Така му хрумва да провери какво ще се случи със собствения му качествен шоколад, ако престои в бъчви от вино. Първата е от марсала - италианско ликьорно вино, характерно за остров Сицилия, а после в експеримента е включена и бъчва от произвежданите далече на север - до границата със Словения, вина на Йоско Гравнер. Сега Симоне търси качествени използвани бъчви в Италия, но скоро ще проучва и в чужбина, като идеята е да се отиде и по-далече с концентрирани спиртни напитки.Сабаини признава, че всъщност зреенето на шоколад в бъчва е сложен химичен процес, към който трябва да се подхожда внимателно. Преди години той опитал експеримент с тютюн и шоколад, но срещнал проблеми с правилата за тютюневите изделия, което го отказало.

Иначе алкохолно-сладкият експеримент на Сабаини не спира дотук, сигурно защото Леон Баладин е също толкова луд в добрия смисъл на думата като производителя на шоколад. Баладин е италианска семейна компания за производство на бира. На Леон обаче изключително му харесват идеите на Симоне и двамата обединяват сили. Така се появявят 6 вида шоколадови блокчета, които съответстват на вкус с вида бира. Идеята е да се консумират заедно. Леон, който е тествал всички, е категоричен, че преливането на един и същ вкус и аромат между шоколада и бирата е ново и изумително усещане.

Очевидно резервите и предизвикателствата в шоколада са твърде много и затова специалистите от Центъра за иновации в храните съвместно с Университета на австралийския остров Тасмания и Научната лаборатория на отбраната разработиха шоколаден бар специално за армията. Целта бе в кубчето да се съдържа толкова енергия, че да увеличи издържливостта и да удължи времето между храненията. След куп експерименти учените решиха да вложат в бара брашно, направено от зелени банани и банани за готвене. Съдържащото се в тях неузряло нишесте изисква много повече време за обработка в организма и отделя бавно съдържащата се енергия. Оттук нататък предстоят три години на изпитания в практически условия, което включва и уточняване на текстурата, размера, опаковката и други детайли, преди барът да бъде окончателно готов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл