Стандарт енд Пуърс повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B+" със стабилна перспектива

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B +" /Б+/, със стабилна перспектива, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от БНР. Приходите от събрани данъци и такси за първите 8 месеца са близо 370 милиона лева, посочи Барбалов.

Според него, през първите осем месеца за тази година по капиталната програма са разплатени над 299 милиона лева.

„ Имаме 51 процента реално изплатени средства спрямо това, което сме предвидили за тази година. Към края на юни имаме 200 милиона лева по сметки на Столична община и нейните поделения. Към края на юли имаме 189 милиона лева, което за размерите на нашия бюджет е значителен финансов ресурс и той съответно се отчита от финансовите институции”, каза още зам.-кметът.

Той съобщи, че приходите, точно от данъци и такси, са по-големи от разходите за оперативна ежедневна дейност и тези пари от 13-17 процента от приходите се използват за капиталови инвестиции.

„Процентът на обслужването на дълга тази година е под 7 процента. Два пъти сме под максимума, който законът разрешава в България и към края на 2015-та година нашият дълг ще достигне 614 милиона лева”, допълни Барбалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес