Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Федерика Могерини: Миграционната криза ще продължи дълго

Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

„Трябва да се разбере, че сегашната криза не е извънредна ситуация, която скоро ще отмине. Тя ще продължи дълго, това е криза, с която ни предстои дълго време да имаме работа“, подчерта Могерини.

ЕС планира да създаде „постоянен механизъм за заселване на мигранти по страните от общността, като броят на приеманите мигранти трябва да бъде определен пропорционално на размерите на страните членки на ЕС“, заяви, министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

През Гърция и Италия от началото на годината в ЕС са влезли 310 000 мигранти, допълни Аселборн. „През Гърция в Европа са влезли 110 000 души, а през Италия – още 200 000“, уточни той.

ЕС свиква извънредна среща на външните и вътрешните министри на 5 – 6 октомври, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария, съобщи министърът на външните работи на Люксембург.

„На 5 и 6 ще има специална среща на външните и вътрешните министри, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария маршрута на движение на мигрантите през Балканите“, каза още люксембургският първи дипломат.

Той потвърди, че на 9 октомври в Европарламента в Страсбург Европейската комисия ще представи нови пакетни предложения по проблемите на миграцията. Според непотвърдена засега информация ЕК ще предложи да се увеличат квотите на прием на бежанци от 40 000 до 160 000 тази година.

Тези предложения ще бъдат разгледани на 14 септември в Брюксел на насрочената за тогава среща на външните министри на 28-те. За решаването на миграционната криза ЕС „значително ще активизира“ усилията за нормализиране на ситуацията в Либия и Сирия, взаимодействайки си и с Иран, допълни Могерини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.