На 21 юни 2018 да почерпят

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Ангела Меркел: Миграцията е предизвикателството на Европа

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 21 юни 2018

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Селянин уби приятелката си с вила и се обеси (обзор) Двамата отишли да берат липов цвят и се скарали жестоко

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

Голям пожар бушува в покрайнините на Пловдив

Лувъра гостува на Велики Преслав Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Кабинетът раздаде 60 милиона лева (обзор) Лекарите в спешна помощ получават 19,6 млн. лв., с които ще се вдигнат заплатите им

Европа въвежда контрамита за стоки от Съединените щати

Музеи привличат гости с виртуална реалност

И премиерът помага за реформата в болниците

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов са обсъдили в телефонен разговор в петък отхвърлените на второ четене в здравната комисия реформи в болниците. Това съобщиха за „Труд“ правителствени източници.

Двамата говорили, че в следващите дни до появата им в понеделник в столичната онкология, където ще се запознаят с разширяването на лъчетерапевтичния комплекс, ще трябва да се намери консенсус по спорните текстове в Закона за лечебните заведения. А поправките влизат за разглеждане на второ четене в пленарната зала навръх 9 септември.

В петък управляващи и опозиция единодушно отхвърлиха предложенията на министъра за приватизация на болниците, за комплексните грижи като условие за сключване на договор със здравната каса, за които толкова говори д-р Москов. Зачеркнаха и идеите му за обединения на лечебни заведения и сливането на психо-, онко- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници.

ГЕРБ очакват Москов да разясни конкретно как вижда да се реализират поисканите от него комплексни грижи, заради които настоява за вливане и обединения на болници. „Ако една жена иска да бъде оперирана от рак на маточната шийка в добра столична АГ болница, а после да продължи лъчелечението си в местния онкологичен център примерно в Русе, защо да бъде лишавана от този достъп?! Нейното право на избор ще бъде нарушено, ако се принуждава да бъде оперирана в Русе и само там да й бъдат осигурени останалите грижи“, коментираха народни представители от партията на Бойко Борисов.

Депутатите от управляващата опозиция са за реформи в сектора, постоянно го заявяваха на четирите заседания на комисията тази седмица, но и постоянно питаха министъра за многото неизвестни, идващи с неговите идеи за промени. „Защо комплексните грижи трябва да се записват в закона, а не примерно в рамковия договор с НЗОК?! При изписването на пациента болниците могат да се накарат да го насочат към конкретно едно, две или три лечебни заведения, в които да е гарантирано да продължи терапията му“, дадоха примери за решение на проблема депутати от управляващото мнозинство.

От ГЕРБ добавиха, че клиничните пътеки са се изчерпали като приложение, те дават неравностойно устойностяване, а резултатът от лечението не е регламентиран. В същото време диагностично-свързаните групи, които биха осигурили реално плащане на извършените грижи и едновременно лечение на основното и съпътстващите заболявания, са зарязани и никой не работи за налагането им. А с тях грижите за болните българи щели да бъдат по-добри.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.