15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

Строг затвор за жена, лъгала многократно, че е изнасилвана

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Цвета Караянчева: Нямаме притеснения за вота на недоверие към кабинета

Съперникът на Григор иска да мине Мъри

2065 среднисти се борят за едно работно място

Средно 2065 души със средно образование се борят за едно работно място, изчисли в. „Труд“. Към 4 септември свободните позиции по данни на Агенцията по заетостта са 14 447, а безработните в трудоспособна възраст според НСИ са 328 000 души.

Така излиза, че за всяко работно място в страната се борят 22 души. От общо безработните със средно образование са повече от половината – 169 400, а свободните позиции за среднисти са едва 82.

При висшистите положението е по-добро. Там 41 000 души се борят за 70 места, или средно по 585 души на позиция. Малко са и местата за хората без образование – едва 6, като в София не се търси нито един такъв човек. Бюрата по труда предлагат най-вече позиции с безсрочни трудови договори, със срочни са едва 97.

Най-високата заплата, която в момента се предлага, е 5126 лева за специалисти по разработване на софтуер в София. Атрактивна е и заплатата от 3600 лева за финансист също в столицата.

Седмица преди откриването на новата учебна година свободните места за учители са 188. Най-големите заплати, които се предлагат, са 630 лева за учител в основното и средното образование и 584 лева за начален учител. Позициите са в Костинброд. Според бюрата по труда има 42 места за лекари, като най-високата заплата за тях е 1220 лв. в Бургас. Търсените финансисти са 29, а за юрист има обявено само едно работно място – в Сливен.

Безработните без никакъв опит могат да избират между едва 21 свободни позиции с максимално заплащане от 600 лева. Малко са свободните места и за специалистите с над 5 години трудов стаж – едва 86, като най-високата предлагана заплата е 2000 лв.

За началници и изпълнителни директори са обявени три позиции, като една от тях е минимално платена – 380 лева. Постът се предлага в Русе за осемчасов работен ден и длъжност като прокурист. Изискване към кандидатите е да знаят английски език. Предлаганите позиции за бармани и сервитьори са повече – 78, и заплащането е по-високо – максимум 500 лева.

Свободните работни места в София са 86, в Пловдив – 82, във Варна – 92, и в Бургас – 94.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.