Заев: Името “Република Илинденска Македония” отговаря на интересите на двете страни

Ужас: Фенове на ЦСКА и “Локо” (Пд) се биха на галавечер в Пловдив

Череши за 6 лева килото на магистралата край Благоевград

Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Птици и покъщнина изгоряха при пожар в Исперих

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Димитър Цанчев: Успехът на с,ещата в София е, че обедини страните от ЕС по темата за Западните Балкани

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

2065 среднисти се борят за едно работно място

Средно 2065 души със средно образование се борят за едно работно място, изчисли в. „Труд“. Към 4 септември свободните позиции по данни на Агенцията по заетостта са 14 447, а безработните в трудоспособна възраст според НСИ са 328 000 души.

Така излиза, че за всяко работно място в страната се борят 22 души. От общо безработните със средно образование са повече от половината – 169 400, а свободните позиции за среднисти са едва 82.

При висшистите положението е по-добро. Там 41 000 души се борят за 70 места, или средно по 585 души на позиция. Малко са и местата за хората без образование – едва 6, като в София не се търси нито един такъв човек. Бюрата по труда предлагат най-вече позиции с безсрочни трудови договори, със срочни са едва 97.

Най-високата заплата, която в момента се предлага, е 5126 лева за специалисти по разработване на софтуер в София. Атрактивна е и заплатата от 3600 лева за финансист също в столицата.

Седмица преди откриването на новата учебна година свободните места за учители са 188. Най-големите заплати, които се предлагат, са 630 лева за учител в основното и средното образование и 584 лева за начален учител. Позициите са в Костинброд. Според бюрата по труда има 42 места за лекари, като най-високата заплата за тях е 1220 лв. в Бургас. Търсените финансисти са 29, а за юрист има обявено само едно работно място – в Сливен.

Безработните без никакъв опит могат да избират между едва 21 свободни позиции с максимално заплащане от 600 лева. Малко са свободните места и за специалистите с над 5 години трудов стаж – едва 86, като най-високата предлагана заплата е 2000 лв.

За началници и изпълнителни директори са обявени три позиции, като една от тях е минимално платена – 380 лева. Постът се предлага в Русе за осемчасов работен ден и длъжност като прокурист. Изискване към кандидатите е да знаят английски език. Предлаганите позиции за бармани и сервитьори са повече – 78, и заплащането е по-високо – максимум 500 лева.

Свободните работни места в София са 86, в Пловдив – 82, във Варна – 92, и в Бургас – 94.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.