Местан мечтае за нов Бербатов на обновения с евросредства стадион в Браничево

Председателят на ДПС Лютви Местан и кметът на община Каолиново Нида Ахмед откриха днес обновения с европейски средства стадион в село Браничево, съобщи БГНЕС.

Целият проект за 6,3 млн. лв. е по програмата за развитие на селските райони и включва 5 обекта – два големи стадиона и 3 игрища за мини футбол. От тях на най-голяма стойност, близо 2 млн. лв., е стадионът в Браничево, в което живеят около 1300 души.

„България ще стане истинска европейска държава, когато наред с инвестициите в големите градски центрове имаме възможността да откриваме чудесни обекти, както в малкото село Браничево. Ето това е наистина умната политика“, каза при откриването на стадиона Местан.

Той добави, че има една мечта: "На този стадион да се роди новият Бербатов от Браничево. Ето тогава инвестицията ще е оправдана", каза той.

Кметът на Каолиново благодари на общинския си екип, който повече от две години е полагал усилия, за да се изгради спортният обект. Благодарности отправи към строителите, както и към Местан и ДПС за оказаната подкрепа на малките общини.

За откриването на новия стадион дойдоха много хора. Присъстваха още депутатите Хамид Хамид, Айдоган Али, Бюнямин Хасан, представители на ЦОБ на ДПС, областният председател на движението и кмет на община Хитрино Нуридин Исмаил, заместник-кметът на община Шумен Седат Кадир, кметове на населени места, общински съветници.

По-късно попитан от журналисти Местан коментира предстоящите местни избори. Според него ДПС няма да се коалира на първи тур с никого и ще издигне в голяма част от общините свои кандидати. “Това се отнася и за Шуменска област, и за областния център, където ще имаме свой кандидат”, каза той. За втори тур на вота той добави, че ЦС на ДПС няма да има генерално решение за коалиране с дадена партия. “Там, където се налага, ще се подкрепят други кандидати по два критерия - според очакването на нашите избиратели и експертиза на местните структури на ДПС, и въз основа на това ще вземем решение за този кандидат, който най-адекватно би управлявал съответната община”, каза Местан.

"Имаме законното самочувствие, че сме политическата сила с най-сериозни традиции в местната власт", добави лидерът на ДПС. "Едва ли ще изненадам някого с формулирането на целите на ДПС в кампанията за местни избори 2015. Програмата ни ще включва минимум запазване на позициите, а реалната ни цел ще бъде тяхното разширяване в местното самоуправление”, коментира Лютви Местан.

Той посочи, че ДПС има натрупана доста сериозна експертиза и успешни кметове досега, което й дава основание да определи за своя цел съхраняване на позициите си като брой кметове и общински съветници. „Не крия, че имаме и добре премислена стратегия за увеличаване на политическата си тежест в общините, в които кметовете не са от ДПС. Ние сме амбицирани да номинираме кандидати в огромна част и вероятно няма да успеем, но искаме в по-голяма част да имаме такива. Що се отнася до това, какви коалиции ще се случат евентуално, ще кажа, че въпросът с кого ДПС ще се коалира на местните избори по никакъв начин не е актуален за първия тур. Така че – ДПС подкрепя ДПС. И това се отнася за и за Шумен, и за областния център”, каза още Местан.

Той допълни, че името на кандидата за кмет на Шумен ще стане ясно другата седмица, съгласно процедурата на централния комитет, когато предстоят консултации на централното ръководство с местните структури.

„Дори там, където не ни отреждат кандидати според социологически проучвания, наша политическа отговорност е да издигаме такива. Разбира се, смисълът е спечелването на изборите, но не само. Ако кандидатите трябва да се номинират само на база реални шансове за спечелване, то по-добре да не провеждане избори и да се опираме само на социологически сондажи”, добави Лютви Местан.

По думите му има смисъл всяка политическа сила да номинира свой кандидат, за да има сблъсък на концепции при управление на съответната община, а гражданите да имат реална алтернатива да упражнят информиран избор. Лидерът на ДПС обяви, че партията смята да участва със силни кандидати и със силни идеи и послания за всички общини в шуменска област, както и за областния център. Той уточни, че ако се налага да се вземе решение за подкрепа на политическа сила на втори тур, водещи ще бъдат очакванията на избирателите, тяхната оценка за кандидата, експертизата на местните структури на ДПС и в диалог с тях ще се вземе решение за подкрепа на онзи кандидат, който най-адекватно би управлявал съответната община. Лютви Местан заяви, че на тези избори ДПС ще действа като същинска центристка либерална партия, като неин приоритет ще бъде развитието на малката община, на малкото населено място, на малкия, уязвимия човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини