На смокиново сладко в Созопол

Рибарите в Созопол вадят пресни попчета на поразия, но се оплакват, че рибата била съвсем малко. Уж малко, пък заведенията не спират да се хвалят, че има пресни-пресни кефал, попчета и хамсийка. Кефалът върви най- много на скара, но ресторантчетата в стария град предлагат и великолепна рибена чорба.

Наближава 11 ч, а по уличките на Стария град все още се поздравяват с “Добро утро” и още не са подредили златното смокиново сладко и сергиите. Това е, защото созополчани от десетина дни са столичани. Почна “Аполония”, станаха столица на културата и животът кипи до ранна утрин. Едвам насмогват да мигнат някой и друг час.

В центъра, срещу култовия амфитеатър, са се подредили местни хора, повечето от тях - пенсионери. Още докато не е напекло слънцето, оглеждат кой влиза и кой излиза от читалището. И дали са го виждали по телевизията.

“И тази година празниците на изкуствата ни удължиха сезона”, радват се созополчани. Слабото откъм туристи лято тук в момента не се усеща. Плажът е пълен, залите на “Аполония” вечер - също.

“Тази година фестивалът е изключително успешен културен акт. В своите изяви творците, които участваха, показаха много високо равнище и още по-радостно е, че този факт бе подкрепен от публиката. Тя разбира, тя усеща, когато се прави нещо голямо, нещо, което заслужава да му се обърне внимание и става съпричастна към този акт. Миналата неделя (30 август - б.а.) доста хора си тръгнаха за София и аз се страхувах, че няма да остане публика в Созопол. Напротив, оказа се, че залите бяха все по-пълни и по-пълни. Това говори за качеството на нашата програма, която предлага много голямо разнообразие както на жанрове, така и на изпълнители”, каза пред “Труд” бащата на “Аполония” професор Димо Димов.

“Вчера имаше два театрални спектакъла и два моноспектакъла, залите бяха претъпкани, вечерите в джазклуба също са много предпочитани- нямаме столове, за да може да поберем всички. Хубавото време подкрепи нашите усилия и това привлече още повече хора. Фестивалната атмосфера, която градът и Аполония осигуряват, е много приятна. Освен това кметът, общинският съвет, хората в Созопол подкрепят фестивала. Те знаят че 31 години той удължава сезона, дава им възможност да удължат своя бизнес, той да бъде успешен”, коментира проф. Димов. Тази година 31-вата “Аполония” бе посветена на 100-годишнината на българското кино. В амфитеатъра на Стария град празниците на изкуствата започнаха незабравимо с концерт “Живите филмови песни” с участието на Стефан Вълдобрев и група “НЕобичайните заподозрени”. Общо 85 прояви бяха вписани в афиша на фестивала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура