Безплатен вход за Националния исторически музей днес

По повод честването на 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия Националният исторически музей обявява за днес вход свободен за всички посетители, съобщават от музея.

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на България.

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини