Представител на Китайската банка за развитие хареса Търново за транспортен хъб

Представител на Китайската банка за развитие за Източна Европа хареса Велико Търново за изграждане на транспортен хъб. Лей Юфънд е на обиколка в България, Сърбия, Македония, Румъния и Албания.

"Задачата му е да проучи какви са потенциалните възможности за инвестиции във всяка една от тези държави", разкри пред "Труд" председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Виктор Азманов.

Той припомни, че Китайската банка за развитие е приела програма през 2012 г, по която отпуска т.нар."меки" заеми. Това са нисколихвени кредити и представляват сериозен паричен ресурс.

"За да бъдат отпуснати такива средства е нужно да можем да предложим разработени мащабни проекти на стойност от порядъка на 50-100 милиона долара", обясни Виктор Азманов.

Той сподели, че Лей Юфънд останал очарован от даденостите и географското разположение на старата столица. Китайският банкер заявил, че могат да бъдат отпуснати средства за развитието на туризма и земеделието, както и за изграждане на паркинги на много нива.

"Направи му силно впечатление обаче демографския срив у нас. През октомври Лей Юфънд ще дойде отново. Тогава ще му представим готови проекти и ще преговаряме за финансиране на разработките", допълни Виктор Азманов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони