Канцлерът на Австрия за бежанците: Добрата ни воля може да е временна

Федералният канцлер на Австрия Вернер Файман призова за свикване на спешна европейска среща на върха за мигрантите. Той подчерта, че добрата воля на неговата страна по този проблем може да е само временна и трябва незабавно да се приеме обща европейска политика, съобщи австрийската агенция АПА.

През нощта срещу събота Австрия се съгласи да улесни приемането и транзита на хиляди мигранти, желаещи да идат от Унгария в Германия, като нае за целта специални влакове.

Подобна мярка не може да бъде решение, предупреди Файман. Той подчерта, че това е просто временна мярка и нейната цел е да покаже добрата воля на Виена в една извънредна ситуация.

Файман иска да се свика извънредна европейска среща на върха веднага след съвещанието на министрите на вътрешните работи на ЕС, насрочено за 14 септември. Австрия препоръчва освен определянето на квоти за прием на мигранти, ЕС да изработи общи правила за даване на статут на бежанец.

Виена предлага и създаването на "hotspots" - центрове за прием и подбор, по границите на ЕС - мярка, която препоръчват и други страни, като Франция, но към която Европейската комисия не се отнася положително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят