8000 души евакуирани в Париц заради бомби от Втората световна война

Мащабна операция по обезвреждането на три авиационни бомби от времето на Втората световна война бе предприета тази сутрин в департамента Сен Сен Дени, северно от Париж, съобщават местните власти, цитирани от ТАСС.

Бомбите са открити по време на железопътни ремонти в район близо до градовете Ноази льо Сек и Бобини. Зоната е гъсто населена, което наложило евакуацията на около 8000 души, а в операцията участват над 300 полицаи.

Около мястото, където са открити бомбите, е създадена зона за сигурност в радиус от 700 м. Сапьорите съобщиха, че бомбите са британско производство, а всяка едно от тях съдържа 280 кг взривно вещество.

Пуснати са през април 1944 г. в хода на масирани бомбардировки, чиято главна цел е била унищожаването на големия железопътен възел край град Ноази льо Сек. При въздушните нападения на британската авиация тогава участвали 150 бомбардировача, които хвърлили върху жп гарата около 3000 бомби, като практически бил разрушен напълно и самият град Ноази льо Сек.

Операцията по обезвреждането на бомбите е доста сложна, подчертават местните власти. Експерти не изключват възможността да се окаже опасно да се вдигат авиобомбите и може да се наложи да се взривяват на място.

Също така експерти изразиха мнение, че операцията може да не приключи до довечера, а да бъде отложена за две седмици и да продължи в неделя на 20 септември.

В района на обезвреждането на бомбите властите са предприели редица промени, засягащи всякакви видове транспорт. Затворени са пътни артерии и близък воден канал, водещ към Париж, спряно е и движението на трамваи и влакове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят