Уейн Руни - самотният воин на Англия

Уейн Руни е самотният воин на Англия.

Думите са на Глен Ходъл след победата на „трите лъва“ с 6:0 като гости на Сан Марино. Този мач ще остане завинаги в историята. Не като резултат, а с 49-ия гол на Руни в националния отбор. С него нападателят на „Манчестър Юнайтед“ изравни великия сър Боби Чарлтън по попадения за Англия. Може би още във вторник на „Уембли“ срещу Швейцария ще има нов едноличен рекордьор.

Въпреки огромния личен триумф на Острова се присмиват на Руни - не бил постигнал нищо с националите. „В никакъв случай не подценявайте постижението му - отвърна Ходъл. - Този рекорд не бе достигнат цели 45 години. Само погледнете статистиките им. И Уейн, и сър Боби имат по 106 мача и 49 гола. Винаги ще има дискусии кой в коя ера е играл. Винаги ще припомнят на Руни, че Чарлтън спечели Мондиал '66. Световната политика позволява сега да се играе с по-малки отбори като Сан Марино. Но Уейн Руни има 12 години в националния отбор зад гърба си. Започна още като юноша на 17 г. да играе за родината. Когато аз бях мениджър на Англия, избирах между Теди Шерингам, Роби Фаулър, Анди Коул, Лес Фърдинанд, Йън Райт и Майкъл Оуен. А сега Руни е самотникът в атаката.“

Сър Боби вкара 49-ия си гол за Англия в контрола срещу Колумбия в Богота, спечелена с 4:0. А 49-ото попадение на Руни падна от дузпа в евроквалификация на стадион с дървени пейки и странен пясъчен терен пред само 4378 зрители. След точната дузпа Уейн погледна към небето, после прати въздушна целувка към съпругата си Колийн, която бе в т.нар. ложа. Сравнeнията между двамата няма да спрат. 28 от 49-те гола на Руни са паднали срещу отбори, които не са съществували, когато Чарлтън е играл. Поддръжниците на Уейн ще отвърнат - сър Боби вкара 10 само на Северна Ирландия, пет на Шотландия и Уелс и още 5 на Люксембург. На големи турнири - световни и европейски първенства, легендата от миналото има 5 попадения в 16 мача, а модерната звезда на „Манчестър Юнайтед“ е с 6 от 17. Най-големият мач на Чарлтън е полуфиналът на Мондиал '66, когато отбелязва два пъти на Португалия.

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън извади Руни в 59-ата минута в Сан Марино. Решението бе абсолютно умишлено - не трябва велик рекорд да се прави на такъв стадион пред по-малко от 5000 души. От головете на Руни в националния отбор само осем са срещу истински футболни джуджета - Лихтенщайн, Андора и Сан Марино. Освен това само 14 са в контроли. Чарлтън е вкарал 22 пъти в приятелски двубои.

При всички положения Уейн Руни заслужава само адмирации. Съвсем скоро ще направи велик рекорд в много по-слаб английски отбор от този на сър Боби Чарлтън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят