Жалбите пред КЗК са намалели двойно

Жалбите пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са намалели двойно само за година, показват данните на ведомството.

Докато от януари до 4 септември 2014 г. пред антимонополистите са се оплакали 1361 фирми или граждани, през същия период на 2015 г. жалбите са едва 648. По-голяма част от тях са срещу обществени поръчки, а тези срещу конкуренцията се броят на пръсти.

Образуваните производства на антимонополистите през тази година са 528, от които 114 по защита на конкуренцията. През същия период на миналата година започнатите производства са били 992, но тези по конкуренция са едва 115. От всички 52 решения по нелоялна конкуренция 31 са със заключение, че няма нарушение, 23 се обжалват, а 3 са влезли в сила. Останалите са с друг статут.

Комисията е започнала и два секторни анализа през 2015 г. - на фармацевтичния пазар, свързан с продажбата на лекарства, съфинансирани или финансирани от здравната каса, и на пазара на горива.

Антимонополните решения на ведомството от началото на годината са 17 като в 11 случая не е открита злоупотреба с монопол. Само в 1 случай дружеството е санкционирано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес