Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Дипломация на канонерките, а не война Управляващите привиждат заговори, врагове и преврати на всяка крачка, а опозицията се самоласкае

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

За шест дни разпределят 50 милиона евро за техника

Тръгва кандидатстване за трактори и комбайни

Максималният размер на един проект не може да надвишава 500 000 евро

50 млн. евро се готви да усвои Министерството на земеделието за 6 дни по изтичащата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. Днес стартира извънреден прием за покупка на трактори и комбайни, като максималната сума за проект не може да надвишава 500 хил. евро. Крайният срок за кандидатстването изтича след броени дни – на 12 септември. Стартирането на мярката почти съвпада с откриването на най-голямото изложение за земеделска техника „БАТА агро“.

“ЕК позволи на България този извънреден прием на проекти по изтичащата програма. В противен случай тези 100 млн. лева щяха да бъдат загубени заради отпаднали проекти за модернизиране на земеделски стопанства”, уточниха пред “Труд” експерти от ведомството на Десислава Танева. Срокът за кандидатстване бил кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г.

Зърнопроизводителите бяха лишени от възможността да закупят техника по новата Програма за развитие на селските райони, тъй като проектите им не бяха определени за приоритетни и европарите отидоха само за техника на животновъди, плодове, зеленчуци и за биопроизводители.

Още преди месеци дистрибутори на техника алармираха агроведомството, че изключването на зърнопроизводството от субсидии за техника вече е породило проблем, защото машините предварително били доставени, а зърнопроизводителите дори били взели кредити, за да ги изплащат.

Никой не е очаквал секторът да бъде изключен от финансиране. По думите на консултанти именно тези проекти сега ще имат шанс за 6 дни да намерят субсидиране.

Към момента по изтичащата програма се очаква страната ни да загуби поне 100 млн. лв. европари, казаха още експертите от агроведомството. Загубите ще са основно от проекти на кметства, които няма да бъдат завършени до края на тази година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.