„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Пожар избухна в небостъргач в Дубай Няма сведения за пострадали

Погнаха комари, кърлежи и гризачи в Ломско

Баба се удави в канал в монтанско село

Георги Христов изравни 40-годишен рекорд

Меси спечелил 8 трофея повече от Роналдо

Цигареният дим мирише на пари. Много пари Създаването на демоничен образ на пушача се оказа златна кокошка

Автобус блъсна възрастна жена на пешеходна пътека в Пазарджик

Гол мъж застреля трима в денонощен ресторант в Тенеси Нападателят се издирва

Чифт байрам празнуваха на Съединение в Делиормана

Откриха къща-музей на легендарния пехливанин Коджа Юсуф в родното му село Черна

“Днес празнуваме, така да се каже, чифт байрам, или два празника в едно – 130 г. от Съединението на България и откриването на тази великолепна къща-музей на легендарния борец Коджа Юсуф. Символиката е много силна. Коджа Юсуф е символ, който не ни разделя, не ни противопоставя, а напротив – символ е на съседство и приятелство между Турция и България, две приятелски държави, които заедно членуват в НАТО. Тъй като борецът е роден в нашето с. Черна, той е прославил както България, така и Турция, такава е била житейската му съдба. Трябва да се гордеем със своя общ легендарен борец, така както преди години се гордеехме с Наим Сюлеманоглу. В историята има много знаци на приятелство, а не на разделение.”

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан и валията на голямата община Адана в Турция Хюсеин Сьозлю прерязаха лентата на построената само за една година с наши и турски пари къща-музей на бореца в родното му село. На откриването бяха дошли областните управители на Адана, на Одрин, на Букурещ, дойдоха представители на няколко турски спортни федерации по народни и мазни борби, изсипаха се пет големи автобуса гости от южната ни съседка. Очакваше се и турският министър на спорта, но не дойде.

В края на речта си Лютви Местан пак си позволи да каже няколко изречения на турски език за да припомни, че точно преди години на същото място и заради същото “прегрешение” беше глобен с 200 лв. “Нищо, всички заедно ще ви платим глобата”, насърчиха го гласове от публиката. “Наша цел е интеграцията на база равни права и свободи. Ние се гордеем с нашата самоличност. Който я загуби, не се интегрира, а се асимилира”, отбеляза Местан.

В тази връзка той коментира отхвърления проект за задължително изучаване на майчин език в училище. “Искахме да въведем задължение за институциите да осигурят условия за реализиране на правото на децата да учат майчин език, а те сами да преценят по своя воля дали да реализират това право или не. Съвършено погрешно беше интерпретирана грижата на ДПС едно конституционно право да се превърне в задължение за децата. Ако бяха приели предложението, държавата щеше да изработи стандарти за изучаване на майчин език и те да се заложат в учебното съдържание”, обясни Местан.

Той е сигурен, че естествено решение ще намери и въпросът със забранената агитация на майчин език и че е добре да го вземат българските политици, а не да ни го наложи съдът в Страсбург, където е подал жалба. “Все пак решението на съда, дори да е осъдително, ще бъде в полза на демократична България”, каза лидерът на ДПС.

След откриването на къщата-музей на Коджа Юсуф празникът се прехвърли на поляната край селото, където бяха организирани традиционни мазни борби с гости пехливани от Одрин, където мазните борби са на почит и ежегодно се организират турнири с огромна публика. Игрите в с. Черна бяха открити от специален церемониален оркестър от Турция с духови инструменти и тъпани. За разлика от миналата година, когато целият алай беше почервенял от турски знамена, този път организаторите се бяха погрижили да има реципрочно количество български и европейски флагове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.