Кюрдската Шакира: Българи, обединете се с нас. Ако ние паднем, всички ще се срутят

Хелън Абдулла, известна като кюрдската Шакира е една от най-търсените жени от „Ислямска държава”. За главата на иракската певица има обявена награда от 100 хиляди долара. Причината е клипът ѝ „Революция”, заснет по време на истински бойни действия. Песента се превърна в световна сензация. Клипът е заснет едва на 3 километра от границата с „Ислямска държава”, като в него тя дори изстрелва истински снаряди. Следват заплахи към семейството и включване в списък с „врагове на Халифата”, които трябва да бъдат ликвидирани. Хели е родена в Иран през 1988 г. По време на войната в Залива, семейството ѝ бяга в Турция, където следват месеци на ежедневие без дом и дори просия. Приети са от Финландия, където Хелън започва да посещава курсове по пеене, пиано и актьорско майсторство. През 2015 г. заминава за Ирак, където се влива директно в редиците на кюрдските сили „Пешмерга”, докато те водят битка с „Ислямска държава”. На един от кадрите тя изписва с червилото си „Атака” върху снаряд и го изстрелва срещу ислямистите.

"Хората трябва да разберат как „Ислямска държава” напада всеки ден невинни хора. Ние трябва да се борим заедно срещу „Ислямска държава”, защото те не са врагове само на кюрдите, а на целия свят. Затова отидох на бойното поле, за да е реалистично, да покажа войната, битката. В този клип всичко е истинско - хората, те са истински жертви на „Ислямска държава”. Войниците, танковете, оръжията и куршумите – всичко е реално. Това е моето послание от бойното поле", заяви за предаването "120 минути" по БиТиВи Хелън.

"Мисля, че няма човек, който да не се е разстроил. 3-годишният Айлян, малкото кюрдско момче... Няма никаква разлика между мен и него. Искам тази снимка, на мъртвия Айлян да ни напомня загубената човечност, която бързо трябва да си върнем.

„Ислямска държава” ме заплашва всеки ден. Не мисля за тях, опитвам се да не мисля за тях. Защото това, което правя е доста по-важно. „Ислямска държава” са добри само в едно нещо – да всяват страх сред хората. Аз пък искам да им вдъхна кураж и сили. Не мисля за заплахите. За мен е привилегия да съм в техният списък на „най-търсените”, защото това е признание, че моето послание е не по-малко мощно от техните оръжия. Това е важно.

Стотици хиляди бягат, но ние не правим нищо. Искам да кажа на хората, които вземат решенията - вие трябва да дойдете и да ни помогнете да решим проблема. Тогава хората ще спрат да бягат. Толкова много умряха, абсолютно невинни. Призовавам хората, обикновените хора - не обръщайте гръб на тези, които бягат. Дори и вашите лидери да им обръщат гръб, вие не го правете. И те са хората като мен и вас.

Моето послание към българите е - ние сме ваши приятели. Обединете се с нас и разберете, че в тази борба ние сме заедно. Ако ние паднем, всички ще се срутят. Трябва да се съюзим и да се борим срещу терористите. Ако не го направим, утре те ще са при вас, защото не сме успели да ги спрем", каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят