Треска в ромското гето на Сливен - боядисват каруците в жълто

Близо 40 каруци в ромския кв."Надежда" в Сливен вече са боядисани в жълто, имат регистрационни табели и светлоотразители, а конете са с престилки, за да не замърсяват с животински отпадъци пътищата. Треската по жълтата блажна боя започна наскоро, след като влезе в сила променената Общинска наредба за обществения ред.

"Собствениците идват при нас и подават документи. Те са задължени да изпълнят изискванията на наредбата за външния вид на превозното средство. Ние им доставяме регистрационните табели на цена от 6 лева. На табелите има надпис "Община Сливен, квартал "Надежда", а номерата започват от 001" - съобщи кметският наместник Румен Бъчваров. Той е офицер от резерва, по време на службата си в армията дълги години бе връзки с обществеността на началника на Генералния щаб. В кварталното кметство обяснявали на хората, че каруците трябва да са жълти, защото този цвят се забелязва най-добре отдалеч и им гарантира по-голяма безопасност при движение. По-трудна била агитацията за задължителните светлоотразителни жилетки, с които трябва да са облечени водачите на талигите. По магазините една жилетка струвала 4-5 лева, но местните жители нямали навици да ги ползват.

Колко са каруците в 15-хилядното гето, тепърва ще се разбере. Засега молби за регистрация са подали 65 собственика, но вероятно реалният им брой е много повече. Гратисният срок е до края на следващата седмица. След което нито една каруца без табела и без жълта боя няма да може да напусне квартала. Движението на превозни средства с животинска тяга, които не отговарят на изискванията, е забранено от наредбата. За първи път от близо две десетилетия насам се извършва регистрация на каруците в населените места в Сливенска община, въпреки многобройните препоръки за това от полицията и КАТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони