Археолози търсят мощи на светци в крепост край Крушари

Археолози тръгнаха на лов за мощи на светци мъченици, след като преди дни се натъкнаха на крипта в епископската базилика в античната крепост “Залдапа” край добруджанското с. Крушари. Проучванията там продължават втора година, а гробницата е най-значимото откритие, обясни проф. Георги Атанасов, който ръководи разкопките заедно с доц. Валери Йотов от Варненския археологически музей.

Криптата е под олтара на базиликата. Внушителните размери от 3,8 м дължина, 2,5 м ширина и 2,5 м височина я определят като една от най-големите на Балканския полуостров и подсказват, че вътре вероятно има мощи на повече от един светец, смятат археолозите.

Все още не е разкрита и северната гробница, върху която обикновено се изписвали имената на положените вътре мъченици. Намерени са обаче близо 1000 мраморни детайла от богатата украса на базиликата от V-VI в. Между тях има красив капител с кръст. Заради уникалните открития в края на миналата седмица областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска настоя в писмо до културното министерство обектът “Антична крепост Залдапа” да получи акт за държавна собственост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура