Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Григор очаква труден мач с Рубльов

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Плевнелиев: Само заедно можем да решим всяка криза

Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в словото си по случай 130 години от Съединението, съобщи Фокус.

„За съжаление, днес броят на конфликтите в региона и по света е рекорден. Преминаваме през трудни времена”, отчете той и коментира, че едновременното протичане на кризите и взаимодействието между тях рязко повишава рисковете.

„Само заедно можем да решим всяка криза”, поясни Плевнелиев като допълни, че бежанците са хора като нас. „Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на „Ислямска държава“, уточни държавният глава.

Президентът посочи, че Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, но само когато сме заедно.

„Европа е силна, когато е обединена. Българският народ е силен, когато е единен. Ние сме българи, но и европейци. Градим своето достойно място в семейството на европейските народи, както ни завеща Левски. Трябва да отстояваме единството на българската нация, трябва да продължим да вярваме в завета на основателите на Европейския съюз за единство, общ глас и съюз на народите в Европа, като научен урок от две световни войни и безброй конфликти и жертви, които поколения европейци преживяха и изстрадаха в миналото”, каза още Росен Плевнелиев.

„Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност. Днес отбелязваме една от тези дати, които завинаги остават вписани със златни букви в националната ни история”, добави Росен Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че на паметния ден 6 септември 1885 година българският народ е доказал, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България. „Вече никой не може да упреква българите, че нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода била само харизано нещо, което не знаели нито да ценят, нито да пазят”, пише чехът Константин Иречек в дните след Съединението”, припомни той.

Росен Плевнелиев обясни, че седем години след своето Освобождение с високо вдигната глава българите са се осмелило да ревизират решенията, наложени им отвън, доказвайки, че са повече от всякога единни в стремежа си за достоен живот.
Той призова да се помни, че нашите предци са застанали като един в защитата на Съединението.

„Със задружните усилия на всички българи младата ни държава преодоля първото и най-голямо

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.