Привърженици на Ердоган атакуваха редакцията на "Хюриет" в Истанбул

Симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул атакуваха в неделя вечерта централата на турския вестник "Хюриет". Те обвиниха изданието, че изкривило думи на президента Реджеп Ердоган, пише вестникът.

Група от около 150 души, която скандираше лозунги на ПСР, хвърляха камъни по сградата на вестника в квартал Багчилар. Разбити са прозорци, както и стъклената входната врата. Полицията за борба с масовите безредици се намеси, за да разпръсне групата, се казва в съобщение на интернет страницата на изданието.

Ислямско-консервативният президент Ердоган заяви в неделя по повод на насилието, което се случи наскоро в страната, че положението щеше да е различно, ако изборите на 7 юни бяха позволили на ПСР да получи 400 депутати, което би й дало възможност да промени Конституцията. "Ако една партия спечели 400 места в изборите и достигне необходимия брой, за да промени конституцията, положението щеше да е различно", заяви Ердоган в интервю на живо за проправителствената телевизия "А-Хабер", цитирано от БГНЕС. Декларацияте бе направена в момента, в който турски войници загинаха при атака, извършена от бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в селището Даглица в югоизточна Турция.

Вестник "Хюриет" даде да се разбере чрез информация в Туитър, че президентът е имал предвид именно атаката в Даглица. "Коментар на Ердоган за Даглица: това нямаше да се случи ако 400 места бяха спечелени". Изданието изтри съобщението, но то вече бе предизвикало вълна от протести от поддръжници на ПСР, които призоваха за протести срещу вестника.

Президентът нееднократно е критикувал медийната група "Доган", собственик на вестника, който не винаги следва правителствената линия. Нападението срещу вестника се случва в контекста на нарастващата загриженост за свободата на медиите в Турция. В страната критично настроени срещу Ердоган рискуват съдебно преследване.

Резултатите на ПСР в изборите на 7 юни не й позволиха да получи абсолютно мнозинство, което би дало на президента възможност за промяна на Конституцията, за да получите изцяло контрол върху изпълнителната власт. Прокюрдската Народна демократична партия получи 13% от гласовете и премина високия 10-процентен праг за влизане в парламента. Именно това не даде възможност на Ердоган да реализира желанието си и той призова за предсрочни избори, предвидени за 1 ноември. Критиците му го обвиняват, че като започна военна офанзива срещу позиции на ПКК в Ирак, той иска да събере гласовете на турските националисти.

Припомняме, че в неделя вечерта турски войници загинаха при взрив на мина край военна колона в югоизточната част на страната. В същото време тече операция за прочистване на територии от бойци на ПКК. За мината бяха обвинени бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция.

Премиерът Ахмет Давутоглу призова за спешна среща на гражданските и военни власти в Анкара.

В интервю за частния телевизионен канал "A Хабер", ислямско-консервативният президент Реджеп Ердоган заяви, че е "ужасен" от нападението.

Откакто военните провеждат ежедневни операции от въздуха и по земя срещу крепости на ПКК в югоизточна Турция и Северен Ирак, са убити около 70 турски военни. Продължаващите вече два месеца сблъсъци рязко отдалечават надеждите за успешно приключване на 30-годишния конфликт, в който загинаха десетки хиляди хора. В турската провинция Хакяри, която граничи с Ирак, бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) взривиха две бронирани армейски машини, предаде ТАСС. Както съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви в района е започнала операция по издирване и неутрализиране на терористи. Изтребители на турските ВВС нанесоха удари по позиции на ПКК, като са поразили 10 цели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят