Коритаров: Необяснимо е да говорим за опасения от ислямизация

"Необяснимо е да говорим за опасения от ислямизация. Няма как ислямът да издоминира". Това коментира журналистът Георги Коритаров относно страховете, породени от бежанската вълна в Европа, пред Нова телевизия.

По негово мнение бежанската вълна носи предизвикателства към способността на страните-членки да осъществяват обща политика в сферата на сигурността. Страни, които кандидатстват за членство в ЕС, в момента носят много по-голяма отговорност за сигурността в 28-членния блок, отколкото самите членки, отбеляза журналистът.

"Може скоро да се появи нова концепция за разширяване на Евросъюза, която да подели отговорностите по отношение на сигурността .На ЕС са му необходими политически стратегии от нов тип", изтъкна Коритаров.

"Има само една страна-членка на ЕС, в която мюсюлманите са над 10%. В тази страна не се чувстват ислямизирани и не се колят помежду си. Тази страна се нарича България”, заяви социологът Евгений Дайнов.

Според него трябва да се намери начин да бъдат спрени тези войни, от които бягат бежанците.

"Ако съществуваха каквито и да било предпоставки за ислямизация, едва ли Католическата църква щеше да отвори вратите си за бежанци", смята Коритаров.

Според него няма причина да се подхожда със страх в ситуацията с бежанците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини