Каракачанов: Омръзна ни да си говорим и да не се слушаме

На нас ни омръзна да си говорим и да не се слушаме. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обясни пред bTV защо националистическото обединение не подкрепи в пленарна зала антикорупционния закон на Меглена Кунева.

Той разказа, че преди 3 месеца вицепремиерът е представила текстовете пред парламентарните групи, а ПФ посочили 3-4 проблемни области. Каракачанов обърна внимание на двете най-сериозни.

Според него е недопустимо новият антикорупционен орган да работи по анонимни сигнали, защото така ще стане възможно лесно и безопасно да бъде съсипвана репутацията на невинни хора. „Ако някой реши да блокира работата на това бюро, може да го затрупа с 1000 анонимни сигнала срещу някого”, допълни Каракачанов и посочи, че в момента подобен проблем има в прокуратурата.

Като втори недостатък на законопроекта, лидерът на ВМРО посочи назначаването на началника на антикорупционното бюро от правителството. „Изпълнителната власт да назначава човека, който контролира висшата администрация, е нелепо”, заяви Каракачанов и даде пример с комисията „Златанов” от времето на първия управленски мандат на ГЕРБ.

По думите му по-добрият вариант е назначението да става с гласуване в парламента след обществено обсъждане на кандидатурите.
Критиките на ПФ съвпадат в значителна степен с другия партньор в управлението, който „торпилира” текстовете – АБВ.

Каракачанов подчерта, че е имало достатъчно време да бъде коригиран проектозаконът, но това не е било направено. По думите му това е нямало да стане и между двете четения. „На този влак „Между първо и второ четене” сме се возили”, заяви той и припомни Закона за НСО, който е минал през пленарна зала въпреки недостатъците си.

На въпрос дали ще се стигне до преформатиране на управлението, Каракачанов отговори, че „постоянно има теми, по които има разминавания”.

„Към момента има 3 структури извън съдебната система, които се борят с корупцията – ефектът е нула”, подчерта съпредседателят на ПФ. По думите му е ясно откъде изтичат парите – от бюджетните средства, обществените поръчки, еврофондовете и митниците.

„Ако искаме да се борим с корупцията, трябва да се върнем на администрацията, която е раздута и партизирана”, посочи Красимир Каракачанов.

Той припомни, че от години събира подкрепа за промени в НК, с които длъжностно лице, осъдено за престъпление, да получава двойна присъда и да му бъде забранено да работи на държавна работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини