Препълнени зали на турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария

С невероятен успех премина турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария.

Концертите на прочутия по цял свят български хор в събраха приятели на България и любителите на българската народна музика в 4 швейцарски града - Клотен (Цюрих), Берн, Лозана и Общалден.

Билетите бяха отдавна разпродадени. Залите бяха препълнени, а швейцарската публика с възторг и много вълнение аплодира българските изпълнители.

Концертът в Клотен до Цюрих беше съчетан с тържественно откриване на ремонтираната църква на града, а концертът в Берн продължи повече от 3 часа, след което публиката с бурни аплодисменти изпрати на крака българските изпълнители.

Турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария е по инициатива на посолството на Република България в Швейцария и с подкрепата на бившия директор на консерваторията на Берн, Вернер Шмит и семейството на покойния вече Марсел Селие, популяризирал българските магически гласове и българския фолклор в цяла Западна Европа в периода 1952-1990 г.

През месец май тази година, Марсел Селие бе удостоен посмъртно с наградата на БНР „Сирак Скитник" за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.

Концертът в Берн беше открит от посланика на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, д-р Меглена Плугчиева, която приветства публиката с възторжено слово и благодарност за дейността на Марсел Селие и семейството му, откроявайки забележителните успехи на Мистерията на българските гласове по цял свят, включително най-голямата американска награда за музика „Грами“, която българският ансамбъл печели през 1990 година.

Сред публиката бяха видни представители на швейцарската общественост, политици и бизнесмени на най-високо ниво и многобройни членове на дипломатическия корпус.

Концертите на Мистерията на българските гласове в Швейцария бяха промотирани и отразени от радио Лозана със специални предавания, посветени на магическата българска народна музика, което беше едно приятно изключение за швейцарската музикална публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура