Цветанов: ГЕРБ стои твърдо зад приемането на антикорупционния закон

Темата за борбата срещу корупцията е основна тема за всички политически партии. Това заяви пред журналисти зам. –председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде „Фокус“. Той коментира и антикорупционния закон, който не беше приет, като посочи, че към настоящия момент законодателството е достатъчно добро.

„Винаги е важно да има политическа воля и способни институции, които да реализират тези политики. Темата корупция и борбата срещу нея е основна тема за всички политически партии“, коментира Цветанов и допълни, че няма партия, която да е изразила негативно отношение към мерките против корупцията. По думите му може да се стигне до обществен и политически консенсус, след провеждането на дискусии и обсъждания по темата. Според него този консенсус ще може да даде гаранция, че антикорупционният орган няма да се използва за политически репресии.

„На дневен ред излиза дебатът, които беше в пленарна зала - дали трябва да бъде назначаван шефът на този орган от МС”, посочи Цветанов и допълни, че трябва да има пълна гаранция за това, че органът не би могъл да бъде инструмент за политическо угаждане или репресия към политически субект. Според него трябва да има политически консенсус за всеки един важен основополагащ за развитието на страната закон и добави, че трябва да се покрият критериите на ЕК.

„В никакъв случай не трябва да загърбим това, което беше направено досега. БОРКОР не беше възприет като важен инструмент в борбата с корупцията. По думите му трябва да се търси интегрирано решение заедно с всичко това, което е направено досега и да бъде оптимизирано по най-добрият начин, но преди всичко да се защити общественият консенсус.

„Законодателството в България трябва да бъде устойчиво, а за да бъде такова, трябва да намерим този консенсус, който е необходим и да знаем, че който и да дойде на власт трябва да даде спокойствие на всички партии, че няма да има изкривяване на проекта“, каза той.

Във връзка с предвиденото от законопроекта – органът за борбба с корупцията да зпочва проверка по анонимен сигнал, Цветанов заяви, че сигналът трябва да бъде достоверен. Той каза, че са присъствали на много случай, когато анонимните сигнали са ползвани, за да се омаскари определен политически субект.

„Когато искаш да се бориш срещу корупцията, трябва да имаш характер, сърце и да бъдеш открит и откровен, за да можеш да постигнеш определени цели. Когато се криеш зад анонимните сигнали, как ще си потърси правата омаскареният човек“, допълни Цветан Цветанов.

„ГЕРБ заяви много ясно политическата воля и стоим твърдо зад приемането на такъв закон, защото това е част от коалиционно споразумение и е част от ангажимента, който вицепремиерът е поела пред Брюксел“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини