МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Прокуратурата даде на съд кмета на Павел баня Обвинението е за престъпление по служба

Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Бойко Борисов: Много вярвам на Москов за здравната реформа, ще получи подкрепа в парламента

Предложенията от министър Москов, на който аз много вярвам и затова сме стъпили изцяло на неговото разбиране за здравна реформа – ще получи пълната подкрепа и в парламента.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на обиколка в специализираната онкологична болница /СБАЛО/, предаде БГНЕС.

„Аз съм поел личен ангажимент към Москов в тази програма, свел съм я на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове този закон да бъде приет“, заяви премиерът.

В здравното заведение Борисов и Москов се запознаха с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс. „Правителството в лицето на министъра е предложило здравна реформа“, каза Борисов. В СБАЛО той заяви, че „това тук е един конкретен случай как здравната реформа се прилага на практика. Когато дойде човек с едно заболяване да може каквото е необходимо по неговото заболяване да бъде извършено на едно място, за да може в този тежък за него момент да не го натоварва психически, финансов да обикаля къде ли не“.

„Текстовете за комплексността се нуждаят от прецизиране и те, надявам се, ще бъдат направени в зала. Но текстовете за комплексността трябва да останат – прецизни, точни, акуратни, без съмнение за възможности за тълкуване, които ясно дават политическата воля на това мнозинство, че системата трябва да се обърне с лице към пациентите“, каза и здравният министър. Москов посочи, че за правителството гаранцията за комплексност на определени заболявания сред които е онкологията – е важен приоритет. Важен приоритет е системата да се нагоди спрямо нуждите на пациента, а не обратното, заяви здравният министър. Той подчерта, че като министър и като представител на правителството в този дебат е отчел всички аргументи на народните представители от края на миналата седмица.

Правителството „Орешарски” провали проекта на СБАЛО, ако не се бяхме захванали, цялата ОП „Регионално развитие” заминаваше, каза още министър-председателят, цитиран от „Фокус“.

„Разбрах, че вчера Пламен Орешарски пак ни е давал съвети, а беше абсолютно провален проект“, заяви Борисов.

„Не само, че го провалиха, но ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лева заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим”, коментира премиерът.

„Първо се разстроих от това, което докторите разказаха вътре, защото това са години наред страдание на много български граждани. Понеже Йорданка Фандъкова е с нас и ми е разказвала какви мъки са и какъв е проблемът като например се развали на 15-ия ден ускорителят. След това, докато го поправят, процедурата трябва на ново да се започне. Представете си, пази Боже, ако получиш такава диагноза и дойдеш тук и ти кажат, че не става и трябва да се чака два месеца. Представяте ли си какво е за душите на тези хора и семействата им?”, каза още Борисов.

„От ук насетне към декември месец ще сме готови в много болници в страната с най-модерното, най-доброто и най-скъпото. Целите усилия на правителството ще вървят в тази посока. Това, което е направено и в другата болница, също е уникално. Смея да ви уверя, че само това да сме направили, си е заслужавало, защото Таня Андреева го провали проекта“, посочи той.

По думите на Бойко Борисов, правителството в лицето на министъра на здравеопазването е предложило здравна реформа.

„Това тук се прилага на практика – когато дойде човек с едно заболяване, да може каквото е необходимо да бъде извършено на едно място, за да не се натоварва и психически, и финансово, обясни Борисов. Той допълни, че е поел съм личен ангажимент към Москов в тази програма. „Свел съм на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове законът да бъде приет“, каза още Бойко Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.