Стара Загора посрещна с тържествен водосвет новите си тролейбуси

С тържествен водосвет, отслужен от отец Иван Катранджиев, Стара Загора посрещна днес новите си 14 тролейбуса „Соларис“. Така колите от тази марка са вече 22 на брой. Първите 8, които са с допълнителен дизелов агрегат за самостоятелно придвижване без контактна електрическа мрежа при аварийни ситуации, се включиха в транспортната схема на града миналата година по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Новите 14 идват по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“ на Оперативна програма „Регионално развитие“, пише stzagora.net.

Новите тролеи са зелено-бели, с нисък под, климатизирани, с гласова и светлинна сигнализация, с информационна система, осведомяваща пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.

В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа. Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна телематична система. Продължават да се използват предимно през студения сезон и придобитите с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея (облепените с реклама на МОЛ „Галерия“), които нямат охлаждане за лятото.

По 4-те градски тролейбусни линии на Стара загора ежедневно се движат 17 тролейбусни коли, така че има възможност за пускането и на нови линии, ако се разшири контактната мрежа, уточни управителят на общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД Димитър Авджиев. Той отчете, че новите 14 тролея пристигат с половин месец предсрочно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони