Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Плевнелиев удостои с орден посланика на Швеция Хелена Пилсас Алин

На тържествена церемония на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Мадарски конник“ I степен извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция в Република България Хелена Пилсас Алин. Дипломатът получи висшето държавно отличие за заслугите й за укрепването и развитието на българо-шведските отношения, съобщиха от пресслужбата на президента.

„Отличието е признание за приноса на посланик Хелена Алин за развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Швеция“, заяви държавният глава в приветствието си. Президентът подчерта, че по време на мандата на посланик Алин търговско-икономическите отношения между България и Швеция се развиха успешно. През 2014 г. двустранният стокообмен е отбелязал ръст с 14% спрямо 2013 г., като е достигнал 300 млн. евро. Преките инвестиции на Швеция в България за периода 1996-2014 г. възлизат на 200 млн. евро.

„Принос за тази положителна тенденция несъмнено има Българо-скандинавска търговка камара, в която членуват повече от 70 компании. Скандинавските пазари са сред приоритетните за България, а Швеция е естествена врата към тях“, посочи още Росен Плевнелиев. Президентът отбеляза и устойчивия ръст на туристическия обмен през последните години, като над 10 хиляди български граждани са посетили скандинавската държава.

„Благодарение на своята активна роля в преодоляването на хуманитарната криза в Сирия и Ирак, Швеция познава отблизо предизвикателствата пред държавите от региона на Югоизточна Европа“, каза още президентът Плевнелиев. През изминалата година шведската страна е приела повече от 40 хиляди бежанци. „Необходимостта от солидарност и споделяне на отговорностите е по-належаща от всякога. Високо оценяваме готовността за сътрудничество по въпросите на миграцията и справедливото разпределение на тежестта, предизвикана от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС“, подчерта още Росен Плевнелиев.

В словото си държавният глава изрази благодарност и за последователната подкрепа на Кралство Швеция за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство.

От своя страна, Хелена Пилсас Алин благодари на българския президент за „откритостта към дипломатическата общност“. „Това е голям капитал за нашето сътрудничество“, каза посланик Алин и изрази убеденост, че отношенията между България и Швеция ще продължават да се разширяват и задълбочават и в бъдеще.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.