Спряха изследванията за бруцелоза в Рила

Изследванията чрез серумна проба'на заболели от бруцелоза в Рила, където от месец върлува коварното заболяване, са спрени от понеделник, съобщи за "Труд" д-р Иляна Кръстева, шеф на епидeмиологичния отдел при регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил.

Инспекцията е наmравила от началото на епидемията 740 проби. Болните остават 33. Сред тях са и двама ветеринарни лекари, както и един работник на общината. Занапред всеки, който иска да се иpслeдва, ще отива при личния си лекар. Екипите на РЗИ се изнесли от града, каза д-р Кръстева.

Ветеринарните екипи обаче продължават работата си на терен - предстои вземане на повторни кръвни проби на животни от няколко стада в Рила и близките села, само при две отрицателни проби, взети за 45-60 дни, животното се счита за здраво, каза д-р Емил Гъгнев от областната инспекция по контрол на храните в Кюстендил. Ветеринарите са взели над 2600 проби на кози, овце, биволи, крави, прасета, кучета и др. Умъртвени са 212 кози, 11 овце, 4 крави и три домашни кучета е "рекапитулацията" от работата на ветеринарите в Рила и Рилското корито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони