Учител ударил ученик в столично училище

Амазон отваря магазин без продавачи

Масов бой между кюрди и турци на летището в Хановер

Наръган мъж издъхна в аптека в Червен бряг, задържаха заподозрения в автобус за София

„Дяволът“ носи голове

Прием на деца в детските градини: Какво показа проверката на общината, как се оправдава Иво Мирчев

Кметът на Солун: Схващането, че Македония е само гръцка е много лошо

Борисов и Бърнабич обсъдиха развитието на инфраструктурата като предпоставка за интеграцията на страните от региона

Осем души са ранени след земетресението в Индонезия

74-годишен мъж е в болница, след като е бил ударен от влак край Пловдив

САЩ вдигнаха митата върху вноса на соларни панели и перални машини

Издирвана в цялата страна ученичка сама дойде в полицията в Монтана

Майкрософт изгражда 4 центъра за данни във Франция

64-годишна жена е загинала при пожар в ямболско село

Ремонтират булеварди в центъра на Варна до април Кметът призова гражданите да бъдат търпеливи

Частните училища не губят от безплатните ученици. Не е нужно увеличаване на таксите

Няколко дни, след като парламентът окончателно одобри държавната субсидия за частните училища и градини, но при условие, че всяко пето дете в тях учи без пари, от бранша заговориха, че няма да успеят да финансират цялото обучение на квотата „без такса“. Председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева попита пред БНР: „Таксата в частно училище е между 7000 и 8000 лв. Ако държавата отпуска 1400 лв. на дете, кой ще плати разликата?“.

По-късно пред „Труд“ Славчева разви хипотезата, че родителите трябва да търсят спонсорство, за да покрият разликата. Валя Денчева – директор на едно от частните училища у нас, пък дори прогнозира пред Би Ти Ви, че таксите за обучение на останалите ученици ще трябва да повишат.

Експерти обаче пресметнаха пред „Труд“, че и при сегашните такси частните училища няма „да търпят загуби“, ако в тях има квота от безплатно учащи. Парите, които няма да се събират от всяко пето дете, ще дойдат от държавната субсидия, която според единният разходен стандарт е около 1400 лв. на ученик на година. Така, ако в едно училище има 60 ученици, държавата ще плаща около 84 000 лв. на година, а от безплатно учащите няма да се събират между 84 000 и 96 000 лв. (б.а. – 12 от 60 деца трябва да се обучават без пари).

Разковничето обаче е в разпределението на пари, тъй като държавната субсидия може да се харчи само за обучение и то за всяко дете на принципа „парите следват ученика“.

„Така, ако държавата дава по 1400 лв. лева за всяко от четири деца, а родителите им плащат по още 7000 – 8000 лв. такси, то парите, които остават от техните такси заради държавното финансиране на част от обучението, ще могат да компенсират разликата от 5600 – 6600 лв. на петото дете“, пресметнаха експерти.

И докато браншът коментира евентуалното финансово положение след въвеждането на безплатната квота, то политиците продължават да спорят как държавната субсидия за частните училища и градини ще се отрази върху бюджета за образование. От БСП твърдят, че това ще ощети учениците в държавните и частните училища, тъй като новата субсидия ще бъде „за тяхна сметка“. От ГЕРБ обаче опровергават социалистите, тъй като държавното финансиране се дава на принципа „парите следват ученика“ – т.е. в момента държавата не плаща единния разходен стандарт на децата в частните школа и се предполага, че тези пари са в излишък.

Какво точно ще се случи ще стане ясно през 2018 г. ,когато влизат в сила законовите поправки, регламентиращи държавно финансиране за частните учебни заведения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.