Бунт при акция „Багер“ в Гърмен: Ромите бойкотират училището, за да няма къде да учат българчетата

4 незаконни къщи в Гърмен рухнаха

Жандармерията спаси кметицата на Гърмен Минка Капитанова от ромски линч при поредната акция за разрушаване на незаконните къщи в гетото.

Ромите са били предварително предупредени и бяха извадили багажа от домовете си. Бързо и без протести в понеделник сутринта багерът разруши първите две постройки при планирани пет от ДНСК.

При третата съборена къща стопанинът на дома припадна. Това отприщи недоволство и ромите поискаха кметицата Минка Капитанова да им даде обяснение къде да спят и къде да приютят децата си. Над 100 души жандармерия направиха кордон между крещящите роми, които напираха да стигнат до кметицата. Тя побягна уплашена и се наложи жандармерията да я изведе от махалата, за да не я линчуват.

„Ще искате пак да гласуваме, но няма, след като се подиграхте всички с нас“, крещяха ромите по адрес на предишния кмет Ахмед Башев и на Минка Капитанова. "Излъгаха ни жестоко, казаха ни преди години, че ще ни узаконят, казаха - плащайте земята, ние платихме, подписвахме и декларации за търпимост, а сега се оказа, че ни продали земя на гола ливада, където нямаме право на строеж, лъгали са ни“, обясни пастор Иван Айдаров. Неговата къща, която е най-голяма в махалата, също е в списъка за блъскане.

"Благодарение на мен досега бе запазен етническият мир, а сега багерът дойде да ми руши имота“, негодуваше той. В къщата му с 12 стаи живеят 17 души.

ДНСК обаче се отказа да бутне неговия дом, тъй като техниката не позволяваше това. За събаряне е и къщата на брат му.

Общо 4 къщи паднаха до обяд под кофата на багера, 27 деца останаха на улицата.

Ромите отказаха предложената помощ от социалните и заявиха, че няма да пуснат децата си на училище в Гърмен, за да закрият школото. "Така няма и българите къде да учат, да видят как е“, заканиха се те. Без ромските ученици гърменското школо наистина е заплашено от закриване.

"Тук мир вече няма да има, помирение с българите също, ще намерим начин да си отмъстим, ще запалим Гърмен. Ще палим гуми и ще ги търкаляме по улиците“, разказаха за част от плана си за отмъщение ромите.

До размириците в Гърмен се стигна, след като през май 200 роми нападнаха осем българи и ги биха, защото им направили забележка за силна музика. В отговор българите от Гърмен вече четвърти месец протестират. Така се разбра, че в гетото има 124 незаконни къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини